Helyi közélet

2012.05.16. 17:32

Negyven kis röfi visított Ároktőn

Ároktő - A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány idei kismalac osztását szerdán Ároktőn indította el.

Ároktő - A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány idei kismalac osztását szerdán Ároktőn indította el.

Miskolctól 40 kilométerre, Dél-Borsodban járunk. Esik az eső, de a 11 óra előtt már nagy a csődület az polgármesteri hivatal előtt. Beáll a kamion: az első ponyva alatt a kismalacok, míg a pótkocsiban a termény vár a sorsára. A hivatal munkatársa asztalt széket hoz az adminisztrációhoz, közben a kamerások tobzódnak egy-egy jó vágóképért. Az egyik önkéntestől megtudjuk, hogy az idei program keretén belül 12 571 család számára biztosítják a mini háztáji lehetőséget, és 2011-hez hasonlóan idén 660 malacot osztanak ki.

- Örülök neki, hogy a tavalyi tyúkosztáskor rendben volt minden. Nálunk nem adták el, "mindössze" két családtól lopták el a szárnyasokat - mondja érdeklődésünkre Vargáné Kerékgyártó Ildikó, Ároktő polgármester asszonya. - Bízom benne, hogy az emberek úgy hasznosítják az állatokat, hogy fenntartható legyen ez a program. Itt Ároktőn gyógynövény üzem épül, most jöttek meg a magok. 213 embert foglalkoztatunk az 1200 lelkes faluban. A munkanélküliek száma sajnos folyamatosan nő, jelen pillanatban körülbelül 60 százalék körüli.

A polgármester asszony örömmel újságolja, hogy ez év ősszén indulhat a termelés, hiszen négy hektáron elültették a tököt. Ősszel betakarítják, ráadásul előszerződésük van a Herbariával. De Lestyánt, körömvirágot is ültettek. Egyszóval bizakodó a gyógynövénytermesztés kapcsán. Biztatóan hangzik egy olyan településen, ahol sokaknak a húsz éve megszűnt TSZ volt az utolsó munkahely.

Nem kell ellenőrizni

Hegedűs Zsuzsa, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kuratóriumi elnök szerint a malacból vagy esznek, vagy tovább tenyésztik. A kettő együtt ugyanis nem megy.

- Nem feltétlenül malacot kell tartani, hiszen nagyon szeretnék látni öt-hat tehenet is. Hogy legyen tej a gyerekeknek! - fogalmaz Hegedűs Zsuzsa, miközben a háttérben, a teherautó mellett folyamatosan visítanak a kismalacok, és kerülnek zsákba, kerékpárra, új gazdához. - Minden 5000 fő alatti település, amely jelentkezik egyébként benne van a programban. Pillanatnyilag 50 ezernél tartunk. Borsod, ez a környék nagyon jól le van fedve. De a keleti környék is.

Arra a felvetésünkre, hogy figyelemmel kísérik-e a malacok további sorsát a kuratóriumi elnök azt mondja: "ezt a kérdést nekem már nagyon sokszor feltették"...

- Egyrészt olyan anyukák nincsenek a szegény családokban, akik ne tennének meg mindent azért, hogy a gyerekeknek legyen mit enniük. Ezért az anyukákra számítunk! A tavalyi 15 147 családból a nagy többség tyúkot és csirkét kért. És nem adták el, hanem felnevelték. Nem kell ellenőrizni, ugyanis ha lehetőséget kapnak a kitörésre, akkor élnek vele. Ha kell a gyereknek egy cipő, akkor legfeljebb eladnak egy tyúkot. Idén már munkából származó jövedelmek is lesznek. Egy pici a mini háztájiból. Ez egy kapaszkodó lehet a kitöréshez.

Nem sokkal később az ároktői Sarkadi Andrea azt újságolja, hogy nagyon örül a malacnak és majd karácsonykor levágják, addig nevelik.

- Nagy segítség ez, hiszen három gyerek van a családban - teszi hozzá.

Szabó Józsefné elárulja, hogy minden évben tartanak malacot, de ebben az évben ez az első. Számára is segítség, mert két lányát egyedül neveli.

Visítanak a malacok, bicajra, csomagtartóba, vagy egy-egy férfi hátára kerülnek. Megszólít egy roma férfi. Azt mondja, hogy tényleg nem vágják le. Mert mit is szólnának a gyerekek...


Kilenc malac máshová

Az ároktői malac osztás után közleményt küldött a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány szerkesztőségünkbe, mely szerint Ároktőn a kiosztott 40 malacból 9 a listán nem szereplő családhoz került. "Ilyen incidens sem tavaly, amikor 15 147 család kapott kishaszonállatot sem idén a közel 13.000 családból (amár egynegyedében kiosztottaknál) egyszer sem fordult elő." - írják.  

Álláspontjuk szerint azért, mert "az önkormányzatok mindig biztosítottak legalább kettő vagy három dolgozót, akik jelen voltak az átadásnál és figyelemmel kísérték, hogy azok a családok kapják meg az állatokat, akik a listán szerepelnek. Mivel az osztást végző Önkéntesek ezt a feladatot nem tudják ellátni, mert nem ismerik a helyieket. Az ároktői incidens teljes felelőssége az önkormányzatot terheli." Ennek ellenére az alapítvány a későbbiekben biztosítja a 9 pórul járt család számára az igényelt malacot, "viszont elvárja, hogy Vargáné Kerékgyártó Ildikó polgármester asszony személyesen kérjen elnézést a családoktól illetve az osztást végző önkéntesektől." - áll a Hegedűs Zsuzsa kuratóriumi elnök aláírásával ellátott levélben.

Juhász-Léhi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában