Helyi közélet

2012.05.22. 17:41

Mi újság a Görgey utcában?

Miskolc - Megtudakoltuk: a Görgey 4. számú ingatlanból tényleg hotelt akar csinálni a város?

Miskolc - Megtudakoltuk: a Görgey 4. számú ingatlanból tényleg hotelt akar csinálni a város?

Kérdésünkre válaszul a Miskolc Holding kommunikációs vezetőjétől, Pásztor Imrétől érkezett meg a válasz, amely röviden: igen.

Az előzményekről, amellyel lapunk is foglalkozott, leírja: a MIK Zrt. előző vezetése még 2006. év végén tervpályázatot írt ki az ingatlanfejlesztés megvalósítására azt követően, hogy a MIK Zrt. igazgatósága 6 éve arról döntött, megvásárolja a Görgey utcai területet és azon értékesítési célú lakóingatlan-fejlesztést valósít meg. A nyertes tervpályázatot több ütemben is megvizsgálták, s megállapították, hogy az gazdaságosan nem megépíthető. Ennek ellenére, 2008. augusztusában elkészült egy újabb megvalósíthatósági tanulmány, mely alapján új szerződéseket kötött az előző vezetés. Ezek alapján ki is fizettek, a társasházként gazdaságosan eleve nem megépíthető Görgey utca 4-re 65,6 millió forintot: koordinációs tervezésre, általános management szolgáltatásokra, műszaki projekttervezésre és marketingre úgy, hogy a beruházás még csak első építési ütemében volt.

A rossz folytatása

A MIK Zrt. új cégvezetése a projektet átvilágítva azzal szembesült, áll a válaszban, hogy a projekten nem lehet eredményt realizálni. A kész épülethez szükséges ráfordítások összegét a szakértők több mint egy milliárd forintban, míg az értékesítési bevételekét hétszáz millió forintban határozták meg. Az eleve rosszul tervezett, félkészen megörökölt projektnél a cél a veszteség minimalizálása volt. Ez úgy volt elérhető, hogy a társasházat megépítették, így összesen 400 millió forint veszteséget mutatott a Görgey utca társasház projektje, de a tervezett eladási árakon nem mutatkozott kereslet a lakások iránt. Ez pedig még tovább növelte az így is tetemes veszteséget.

Új alapokon...

„Ez így nem volt tartható, ezért a MIK Zrt. új vezetése új alapokra helyezte a Görgey utca 4. hasznosítását, megvizsgálva a társasháztól eltérő funkciójú lehetőséget. A legjobb megoldásnak az tűnik, hogy egy, a modern kor igényeinek megfelelő, 41 apartmannal rendelkező, 150 fő befogadására alkalmas hotel jön létre” - szögezi le Pásztor Imre. - „A részletes üzleti terv és az országos szállodai kihasználtság statisztikái azt mutatják, hogy az ingatlan hotelként történő működtetésével a projekt hosszabb távon eredményes lehet.

A funkcióváltás nem igényli a már kész lakások átépítését, így várhatóan a nyári szezonban már apartman hotelként üzemelhet a Görgey 4.”

Indoklásképpen leírja: „a jelenlegi helyzetben a MIK Zrt. és a Miskolc Holding Zrt. olyan megoldást igyekezett találni, mely a lehető legtöbb bevételt teremti a veszteségek csökkentése érdekében, illetve a város stratégiai érdekeit szolgálja. Az apartman hotel mellett fontos érv az is, hogy az újabb munkahelyeket teremt, az Önkormányzat számára közvetlen (pl. idegenforgalmi adó, építményadó) és közvetett bevételeket generál. A szálláshely-szolgáltatás fejlesztését célzó projekt más ágazatok működésére is jótékony hatású. Így a projekt végeredményeként egy értékes, hozzáadott üzleti értékkel is rendelkező ingatlantulajdonnal gyarapodik város.”

ÉM-SzK


A foglalón túl 10 százalékra?

Mint lapunk megtudta: a MIK Zrt. által értékesített néhány lakás egyikét a 10. sz. ügyvédi iroda számára vásárolta meg az iroda vezetője. Elmondta: a foglalón túl 10 százalékos kamatot fizetett vissza számára a MIK Zrt., lehetetlenülés jogcímen. Ennek kapcsán megjegyezte: bár a jog fizikai és jogi lehetetlenülést ismer, s ebben az esetben egyik sem állt fenn. A gazdasági lehetetlenülésről olyan kivételes esetekben beszélhetünk, mint például egy háború.   

- Végül is korrekt módon elszámoltunk, ügyfelünknek pedig másik lakást vásároltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában