Helyi közélet

2012.05.10. 15:13

Mi lesz az 1800 munkahellyel?

Miskolc - A miskolci közmunkaprogram kapcsán még mindig várja az önkormányzat a minisztérium visszajelzését.

Miskolc - A miskolci közmunkaprogram kapcsán még mindig várja az önkormányzat a minisztérium visszajelzését.

Februárban nyilatkozta az újonnan kinevezett miskolci alpolgármester lapunknak, hogy márciusban indulhat a miskolci közmunkaprogram, amely során 1800 új munkahely teremtődik Miskolcon, legalábbis 9 és fél hónapra, amíg a program tartana. Kiss Gábor akkor úgy fogalmazott, „a város vezetése az országban elsőként kidolgozott egy koncepciót a nagyvárosokra, amely keretében állhatna fel a város saját karbantartói csapata, akikkel elvégezhető például a kátyúzás, bizonyos mezőgazdasági tevékenységek, vagy intézményfelújítások. A tervek szerint így újulhatna meg 50-60 mosdó az óvodákban, iskolákban a közeljövőben.”

Folyamatos egyeztetés

Márciusban nem indult a program. Érdeklődtünk akkor, majd áprilisban is. Áprilisban azt válaszolták, májusban indulhat a program.

– A közfoglalkoztatási program feltételeiről folyamatos egyeztetés zajlik a város szakemberei és a Belügyminisztérium között – válaszolta akkor Kiss Gábor. – A város által tervezett programnak is meg kellett ugyanis felelnie az országos Start Munkaprogram feltételeinek.

Elmondta még, hogy a közfoglalkoztatási koncepció szerint azokat a foglalkoztatásokat támogatják, amelyek hosszabb távon önfenntartóvá válnak, ez Miskolcon elsősorban geotermikus hulladékhőre épülő üvegházas zöldségtermelés.

Megjegyeztük, hogy korábban karbantartói csapatról volt szó, ám Kiss Gábor úgy válaszolt: ez a kiírás szerint nem tartozik az értékteremtő beruházok közé.

Kérdeztük azt is, hogy meglesz-e az ígért 1800 munkahely.

– Csak a konkrét feladatok egyeztetése után tudunk konkrét számokat mondani. Az azonban biztos, hogy a mi programunk a legnagyobb országos szinten – válaszolt az alpolgármester.

Polgármesteri utalás

Eljött a május, és mi újra feltettük kérdéseinket, – hol áll az említett program, s hány ember juthat így munkához – ám konkrét választ napokon át nem kaptunk. Közfoglalkoztatás kapcsán egyetlen információ jutott el hozzánk: dr. Kriza Ákos polgármester a Széchenyi Kártya Program kapcsán tartott rendezvényen beszédében utalást tett egy miskolci, országosan egyedülálló közmunkaprogramra.

Ezek után újra feltettük kérdéseinket. Dobos Tímeától, a miskolci önkormányzat szóvivőjétől a következő rövid választ kaptuk:

– A minisztérium koncepciója alapján a programot átdolgoztuk, most pedig várjuk a visszajelzést. A konkrétumokról hamarosan sajtótájékoztatón számolunk be.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában