Helyi közélet

2012.05.10. 08:23

Már 72 ezren „kártyáznak”

Miskolc - 10 év 1000 milliárd forint hitelkihelyezés a Széchenyi Kártya keretében.

Miskolc - 10 év 1000 milliárd forint hitelkihelyezés a Széchenyi Kártya keretében.

Tíz éve indult el a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program, a program keretein belül kihelyezett hitelek összege elérte az 1000 milliárd forintot. A hiteligénylések száma meghaladja a 218 ezret, és már több mint 162 ezer hitelügylet jött létre – hangzott el a jubileum alkalmából tartott szerdai rendezvényen Miskolcon. Azt is hallhattuk, hogy a megyében 15 467 hiteligényléshez 11 561 átadott kártya társul, a kihelyezett hitelek összege pedig meghaladta a 72 milliárd forintot.

A kamaráknál igényelhető

Az állami támogatással és banki hitelforrással megvalósítandó hitelkonstrukció ötletét Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökeként fogalmazta meg 2001-ben. A bevezetéséről megállapodott Orbán Viktor akkori miniszterelnökkel, a megvalósításához szövetségesnek hívta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát is. A hitelkonstrukció szakmai irányítására és a koordinációs feladatok ellátására a kamara és a VOSZ létrehozta a KA-VOSZ Zrt.-t. Az első Széchenyi Kártyát 2002-ben adták át. Az induláskor maximálisan igényelhető 1 millió forintos hitelösszeg 2003 júliusában 5, 2004 júliusában 10, 2006 májusában pedig 25 millió forintra emelkedett. A Széchenyi Kártya a KA-VOSZ Zrt., a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiban igényelhető.

Két új termék

A Széchenyi Kártya Konstrukció 2010-ben, a Forgóeszközhitel és a Beruházási hitel bevezetésével bővült programmá, melynek elemei egymásra épülnek és akár egyidejűleg is felhasználhatóak. 2011. szeptember 1-jén startolt az Agrár Széchenyi Kártya, idén tavaszától pedig az uniós pályázatokon való részvételt segítő két új termék, a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel is elérhetővé vált a vállalkozások számára. A jövőben további elemek várhatók.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában