Helyi közélet

2012.05.22. 18:15

Magyar Kerámiavárosok Szövetsége: Zempléniek az alapítók között

Hódmezővásárhely, Sárospatak - Tíz település részvételével megalakult a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége.

Hódmezővásárhely, Sárospatak - Tíz település részvételével megalakult a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége.

Tíz település – köztük Sárospatak és Hollóháza – részvételével Hódmezővásárhelyen megalakult a Magyar Kerámiavárosok Szövetsége.

Az újonnan létrejött szövetség fő célkitűzése a hagyományos gyártási módszerekkel dolgozó kerámiaműhelyek, valamint az egyes tagok hagyományaihoz köthető jellegzetességek megőrzése és támogatása, a helyi kulturális, illetve történelmi értékeknek tekinthető kerámiatermékek népszerűsítése.

Ez egy lehetőség

Sárospatakon nagy hagyományai vannak a kerámiaművészetnek, amely a habánok betelepítésével honosodott meg a városban – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere, aki a zempléni várost képviselte Hódmezővásárhelyen. – Igaz, hogy a szintén nagy múltú kerámiaüzem a korábbi 150-200 dolgozóval szemben most csak 40 alkalmazottat foglalkoztat, de ez a nagyobb hazai városok hasonló műhelyeiben sincs másképp. Régóta szükségesnek tartom, hogy a városunk egy nagyobb közösséghez is tartozzon. Ezen a téren a pataki kerámia a periférián volt, pedig a kerámiaüzem mellett olyan neves keramikusok működnek Patakon. Mint Gécziné Bankus Zsuzsanna, vagy Jakab Gábor, akiknek a munkáit meg is mutattuk Hódmezővásárhelyen. A Magyar Kerámiavárosok Szövetsége megalakulásával talán ismét eljön az a lehetőség, hogy a magyar kerámia visszakapja régi hírnevét.

Keleti konkurrencia

Aros János azt sem titkolja, hogy nehéz dolga lesz a szövetségnek, hiszen Magyarországot a hazai árak felével-harmadával tarolják le a kínai piacról érkező porcelán- és kerámiatermékek, amellyel nagyon nehéz felvenni a versenyt.

Ennek a szövetségnek a megalakulásával talán közösen elérhetjük, hogy erősebben jelenjünk meg a magyar- és természetesen a külföldi piacon – tette hozzá Aros János.

ÉM-BG


Magyar tagok

Gödöllő, Hollóháza, Hódmezővásárhely, Karcag, Kecskemét, Magyarszombatfa, Mezőtúr, Pécs, Sárospatak, Zalaegerszeg 

Európában jelenleg négy országban működik nemzeti szövetség: Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, valamint Romániában. A négy európai szövetség korábban létrehozta az Európai Kerámiavárosok Csoportosulását, immár Magyarország is csatlakozhat ehhez a szervezethez.


Habánok

A habánok (újkeresztények) magas szintű kerámiai ismerete szoros kapcsolatot mutat az itáliai Faenza majolikájával. A magyar népi kerámiát forma-, díszítménybeli és nem utolsósorban az általuk alkalmazott technikai újdonságokkal gazdagították. Ez utóbbi szempontból a legalapvetőbb, hogy edényeiket ónmázzal fedték. A díszítményeik színei az úgynevezett izzótűz-színek: az antimonsárga (nápolyi sárga), kobaltkék, mangánlila és a türkizszínű réz-zöld. Bár nagyobbrészt díszkerámiát készítettek, vagy csak a főúri háztartások edényszükségletét elégítették ki, gyártottak használati ólommázas és mázatlan kerámiát, példéul kályhacsempéket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában