Helyi közélet

2012.05.22. 11:30

Központi Leánykollégium: Ki költözik a lányok helyére?

Miskolc - A Központi Leánykollégiumot 1966 óta nem újították föl. Így nehéz lesz bérbe adni.

Miskolc - A Központi Leánykollégiumot 1966 óta nem újították föl. Így nehéz lesz bérbe adni.

Június 30-ával kihasználatlansága miatt megszűnik a Központi Leánykollégium. A város az épületet nem értékesíti, hanem a MIK Zrt. kezelésébe adja. De vajon mi lesz az épülettel? Korábban Zsiga Marcell alpolgármester úgy nyilatkozott: a város irodaházként működtetné tovább. Jelenlegi állapotában azonban bérbe adni nem lehet. Az 1966-ban épült kollégium épületén átadása óta nem végeztek rekonstrukciót. De honnan lesz pénz a felújítására? Elsőként a Miskolc Holdingnál érdeklődtünk, de Pásztor Imre szóvivőtől azt a választ kaptuk, hogy a MIK Zrt. igazgatója csak csütörtökön lesz elérhető, tehát válaszolni is csak akkor tudnak. Kerestük Pfliegler Péter alpolgármestert is, de őt sem értük el, mivel a napokban külföldön tartózkodik.

Nem látni a forrást

Mokrai Mihály szocialista önkormányzati képviselő korábban tartott sajtótájékoztatót a kollégiummal kapcsolatban, ezért tőle érdeklődtünk, mit tud az épület további sorsáról. Mint fogalmazott: egyelőre nem látni azt a forrást, amiből az épületet a város felújítaná, bár vannak olyan uniós pályázatok, amelyek pénzt biztosítanának ehhez. A terv az volt, tette hozzá, hogy a Raiffeisen Bank veszi bérbe az épületet, mivel Miskolcra hozta volna back office tevékenységét. Most azonban úgy néz ki, hogy a pénzintézet nem jön Miskolcra. Mokrai Mihály szerint a bank 850 munkahelyet teremtett volna a megyeszékhelyen. A képviselő hozzátette: arra a városvezetés azonban vigyázott, hogy a kollégiumban dolgozó pedagógusokat és technikai dolgozókat ne kelljen elbocsátani. Minden dolgozónak találtak helyet a város más intézményében.

Piackutatás

Ha a bank nem jön, lesz-e kereslet a kollégiumból kialakított irodaházra? – kérdeztük Végső Tibortól, a Végső Ingatlanügynökség vezetőjétől. Véleménye szerint az épületet jelenlegi állapotában nem lehet bérbe adni, hiszen a mai cégeknek magas igényeik vannak. Az épületnek épületgépészeti és technikai átalakításon is át kell esnie, de szükség van portaszolgálatra és klimatizálásra is. Végső Tibor szerint nem kizárt, hogy egy nagyobb cég bérbe veszi az épületet annak felújítása után, de esély van kisebb vállalkozások betelepülésére is. Mint megtudtuk, a városban található irodaházak 60-80 százaléka hasznosított. Bérbe adás előtt tehát mindenképpen piackutatásra is szükség lesz, jelezte a szakember.

 Kollégiumok kihasználtsága

Kollégium | Férőhely | Létszám | Kihasználtság (%)

Karacs Teréz Leánykollégium 384 167 43,4

Központi Leánykollégium 392 157 40

Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola Kollégiuma 280 177 63,2

Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégium 372 242 65

Szemere Bertalan Szakközépiskola Kollégiuma 408 350 85,7

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában