Helyi közélet

2012.05.03. 15:28

Koraközépkori időutazás Edelényben

Edelény - Kibővítik a tájházat, interaktív bemutatóhelyet és gasztropincét alakítanak ki a borsodi földvár mellett.

Edelény - Kibővítik a tájházat, interaktív bemutatóhelyet és gasztropincét alakítanak ki a borsodi földvár mellett.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv ÉMOP felhívására pályázatot nyújtott be turisztikai attrakciók fejlesztésére az edelényi önkormányzat. A 71 millió forintból megvalósuló, 85 százalékban támogatott projekt elsődleges és közvetlen célja az edelényi földvár szomszédságában található tájház harmadik épületének, a Vadászy-ház hátsó részének homlokzati rekonstrukciója, átalakítása, felújítása. A fejlesztés keretében a Vadászy-ház első része megőrzi a hagyományos kisnemesi lakóépületek külső és belső kialakítását, berendezését, az épület hátsó részében pedig az egykori istálló és kamra helyén egy ugyanolyan formában felépített épületrészben interaktív kiállítás lesz megtekinthető, mely a tájház mellett található borsodi földvár történetiségére, hagyományaira épít.

A látogatóközpont a 11. század közepét-végét, Szent László és Edelény vitéz korát eleveníti meg. A kiállítás mottója a következő lesz: „Próbáld ki, éld át, milyen lehetett a mindennapi élet a koraközépkorban!”. A projekt kapcsán létrejön egy gasztropince, melyben a térség népi gasztronómiáját, helyi termékeit és a történelmi Császta-szőlőhegyi borokat ismerhetik meg az odalátogatók. Az edelényi önkormányzat hosszú távú célja a népi építészet, a kulturális hagyományok, a népi kézműves szakmák bemutatása, programok szervezése. A tervek szerint a projekt nyár derekára valósul meg.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában