Helyi közélet

2012.05.24. 15:46

Kazánprogram 2.0: még nincs újratöltve

Borsod-Abaúj-Zemplén - Bejelentették, indul a kazánprogram második üteme, de még nem tudni, hogyan.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Bejelentették, indul a kazánprogram második üteme, de még nem tudni, hogyan.Ezer települést kíván bevonni a Belügyminisztérium (BM) az úgynevezett kazánprogramba, amellyel jelentős megtakarítást érhetnek el az önkormányzatok - közölte Pintér Sándor belügyminiszter. A tárca vezetője éves beszámolóján egyebek mellett arról is beszélt, hogy 94 hátrányos és különösen hátrányos helyzetű kistérségben indították már el a közfoglalkoztatást is segítő kazánprogramot, melynek eredményei azt mutatták, hogy „25 százalékára csökkenthető (...) a fatüzelésű kazánnal az energiaszükséglet ára”. Közölte, a programot országossá bővítik, ennek keretében ezer település óvodáinak, iskoláinak, napközi otthonainak, vagy éppen önkormányzati épületeinek fűtését oldhatnák meg ezzel a rendszerrel. Szavai szerint ez a program nemcsak az önkormányzatoknak jelentene anyagi könnyebbséget, hanem a kazángyártó kis- és középvállalatokat is támogatni tudnák. Mikor indul a program második üteme, és milyen feltételekkel? – erről kérdeztük a BM sajtóosztályát.

„A kazán 2.0 program jelenleg kidolgozás alatt áll, így arról további információt nem tudok adni. Amennyiben kéri, úgy a döntések meghozatalát követően készséggel tájékoztatom” – kaptuk a választ Samu Attila miniszteri főtanácsadótól.

A kazánprogram első ütemével kapcsolatban azonban elmondta: 13 megye, 27 kistérség 82 településének 109 önkormányzati közintézménye vett részt benne. A program részeként 82 fűtőanyag tároló kialakítása történt meg, továbbá a pályázó önkormányzatok 26 aprítógép beszerzéséhez is 100 százalékos támogatást kaptak. A beruházások összértéke 411 millió forint volt. A 109 kazán üzemeltetéséhez, fűtőanyaggal történő ellátásához 388 – 8 órában dolgozó – közfoglalkoztatott munkabérét és járulékait is biztosítja a Belügyminisztérium.

ÉM-NSZR

 Ahol már van, és ahol lehet

A kazán 1.0 program keretében már alternatív fűtési rendszert működtető települések megyénkben:

Alsózsolca; Arnót; Felsőzsolca; Hangony; Hernádkak; Hernádnémeti; Ózd; Szirmabesenyő; Tiszakeszi, Tiszatarján.

A program második üteme iránt – az előzetes felmérések szerint – 1107 önkormányzat érdeklődik. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből:

Abaújszántó; Borsodnádasd; Borsodnádasd; Gönc; Mezőkeresztes; Pálháza; Rudabánya; Sajóbábony; Szendrő és Tokaj. Abaújvár; Aggtelek; Alsódobsza; Alsóregmec; Alsószuha; Alsótelekes; Alsóvadász; Bánhorváti; Berzék; Bodrogkeresztúr; Bodrogolaszi; Bogács; Borsodszentgyörgy; Bőcs; Bükkábrány; Bükkzsérc; Csobaj; Dámóc; Dédestapolcsány; Detek; Egerlövő; Erdőbénye; Erdőhorváti; Fancsal; Felsőregmec; Forró; Füzér; Garadna; Hangony; Harsány; Hegymeg; Hejőszalonta; Hercegkút; Hernádnémeti; Hernádszentandrás; Hernádszurdok; Hidasnémeti; Hidvégardó; Homrogd; Járdánháza; Karcsa; Karos; Kelemér; Kesznyéten; Királd; Kisgyőr; Kondó; Köröm; Lácacséke; Ládbesenyő; Mád; Makkoshotyka; Martonyi; Megyaszó; Mezőzombor; Mikóháza; Monaj; Múcsony; Nagybarca; Nekézseny; Novajidrány; Nyésta; Nyomár; Olaszliszka; Ormosbánya; Pácin; Parasznya; Ragály; Rudolftelep; Sajókápolna; Sajókaza; Sajólászlófalva; Sajómercse; Sajónémeti; Sajópálfala; Sajószöged; Sajóvelezd; Sárazsadány; Szalonna; Szemere; Szendrőlád; Szirmabesenyő; Szögliget; Szuhakálló; Tarcal; Tard; Tardona; Telkibánya; Tiszabábolna; Tiszacsermely; Tiszakeszi; Tiszatardos; Tiszatarján; Tolcsva; Tornanádaska; Trizs; Uppony; Vajdácska; Varbó; Viss; Zádorfalva; Ziliz és Zubogy. Abod; Balajt; Baskó; Becskeháza; Bódvalenke; Bódvarákó; Bükkszentkereszt; Büttös; Debréte; Domaháza; Égerszög; Felsőgagy; Fony; Gagybátor; Háromhuta; Hét; Hollóháza; Imola; Kány; Keresztéte; Komjáti; Komlóska; Kovácsvágás; Krasznokvajda; Lak; Mályinka; Mogyoróska; Pamlény; Perecse; Perkupa; Pusztafalu; Rakaca; Rakacaszend; Regéc; Répáshuta; Sáta; Sima; Szászfa; Szegi; Szegilong; Szőlősardó; Teresztenye; Tiszaladány; Tomor; Tornabarakony; Tornaszentandrás; Tornaszentjakab; Vágáshuta; Varbóc és Viszló. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában