Helyi közélet

2012.05.15. 11:16

Jegyzet: Új földesurak

<em>A gazdák zúgolódnak, mert a földhaszonbérleti pályázatok nem az általuk várt eredményt hozták. Beindult a „narancsbárózás”, gátlástalanul gyűjtögető, új oligarchákról beszélnek.</em> <strong>Szendrei Péter jegyzete</strong>

A gazdák zúgolódnak, mert a földhaszonbérleti pályázatok nem az általuk várt eredményt hozták. Beindult a „narancsbárózás”, gátlástalanul gyűjtögető, új oligarchákról beszélnek. Szendrei Péter jegyzete

A gazdálkodók azt hitték, a tisztességesen, nem kis munkával és anyagi ráfordítással megírt pályázatok alapján valóban azok a fiatal, helyben lakó mezőgazdászok juthatnak földhöz, akik meg tudják azt művelni, rendelkeznek ambíciókkal, a szükséges tudással, és nem nyerészkedni akarnak a földön, hanem dolgozni rajta. A csalódott emberek szerint nem is pályázatokról volt itt szó, hanem színjátékokról, melyek során futballakadémiai elnök, jó kormánykapcsolatokkal rendelkező baráti polgármester, államtitkári szomszéd, másutt gyesen lévő műkörmös vagy hetven éves ügyvéd jutott földhöz, de agrármérnökök, helyben élő gazdák hoppon maradtak.

Rossz nyelvek szerint az új földesurakat a gazdálkodás lehetőségénél jobban vonzza a most elnyert négy-ötszáz hektáros birtokok után járó hektáronként és évente felvehető több mint ötvenezer forintos földalapú támogatás. Ha majd fejlődni kezdenek a családi gazdaságok és magára talál végre a vidék, a huhogók is beláthatják, mekkorát tévedtek.

Remélem. Hogy tévedtek.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem nyugszanak a kedélyek a Borsodi Mezőségben tartós bérletbe adott állami földek ügyében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában