Helyi közélet

2012.05.14. 15:53

Jegyzet: Saláta

<em>Béremelés helyett bérkiegészítés, befagyasztott ügyeleti díj, csökkenő pihenőidő, több készenlét és több hétvégi munka. E pontokat kifogásolta a Magyar Orvosi Kamara a parlamentnek múlt pénteken benyújtott egészségügyi salátatörvényben, s erről beszélt a kamara elnöke szerdán is a tévében.</em> <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>

Béremelés helyett bérkiegészítés, befagyasztott ügyeleti díj, csökkenő pihenőidő, több készenlét és több hétvégi munka. E pontokat kifogásolta a Magyar Orvosi Kamara a parlamentnek múlt pénteken benyújtott egészségügyi salátatörvényben, s erről beszélt a kamara elnöke szerdán is a tévében. Szalóczi Katalin jegyzete

A részleteket nehéz a kivülállóknak megítélniük, hiszen magától a kamarától is komoly erőfeszítést követelt, hogy a javaslat véleményezésre hagyott egyetelen nap alatt szakmailag megalapozott javaslatot tegyenek. (Hogy mennyiben sikerült, ők maguk sem tudják, minthogy visszajelzést nem kaptak rá.) Mindenesetre az elnök tévébeli példái eléggé szemléletesek voltak. Elmondta: ha a salátatörvényt változatlan formában fogadják el, az orvosok számára akár minden vasárnap kedden vagy csütörtökön lesz, mivel a pihenőnap hétköznapon való kiadásába nem építettek korlátokat.

Sérelmezte azt is: miközben a munka törvénykönyve mások számára kötelezővé teszi a két műszak közötti 11 órás pihenőidőt, az orvosoknál ezt 8-ra csökkentenék, ami a betegek érdekét is sérti.

Azt, hogy mennyire megalapozottak a kamara kifogásai, leginkább azon mérhetjük le: lesz-e foganatja. S ha igen, a salátatörvény képes lesz-e megállítani a folyamatosan emelkedő elvándorlást az egészségügyből. S ha nem...?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában