Helyi közélet

2012.05.12. 22:01

Jegyzet: Rendezetten

<em>Nem tűnik jó jelnek számunkra sem, ha a legfrissebb görögországi gazdasági helyzettel kapcsolatban optimistának számít, aki a „rendezett csőd” eljövetelében bizakodik.</em> <strong>Pap Gyula jegyzete</strong>

Nem tűnik jó jelnek számunkra sem, ha a legfrissebb görögországi gazdasági helyzettel kapcsolatban optimistának számít, aki a „rendezett csőd” eljövetelében bizakodik. Pap Gyula jegyzete

Súlyos kényszer tartja felszínen a költekezésben korábban csúcstartó államot, a hitelezői csoportok - akik nemzetiségüket tekintve gyakorlatilag azonosak a „segítséget” nyújtókkal - egy megfogalmazás szerint „magukat lőnék lábon”, ha felfüggesztenék a támogatás folyósítását. Az új adóformák „lenyelésével” elfoglalt magyar közvélemény vélhetően - ha érti is - kevésbé izgul azon, hogy az „irányadó ötéves magyar szuverén kötvényadósság törlesztési leállása elleni határidős biztosítási csereügyletek középárfolyama” megemelkedett (főként, ha emlékszik: volt már másfélszer ennyi is), ám a földrajz távolság ellenére külföldről sokan sajnos igen közelinek látják hozzánk a napfényes Hellászt. Hiba lenne a biztató jelek figyelmen kívül hagyása, nagy eredmény többek szerint, hogy éppen a megszorításokat végrehajtó egyik nagy párt, az Új Demokrácia kapta a legtöbb szavazatot a görög választási fordulóban.

A késlekedő gazdasági növekedés azonban esetünkben sem túl biztató, ám a legnagyobb „talány” mégis az: ha elindul a görög cunami abban a helyzetben érdemesnek találtatunk-e - na, jó nem csónakra, nem is mellényre - egy szerény mentőövre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában