Helyi közélet

2012.05.18. 09:39

Harmóniában önmagunkkal, a világgal

Varbó - Fazekas Imre még azokra sem tud haragudni, akik termékeit hamisítják. Arcok a megyéből: Fazekas Imre.

Varbó - Fazekas Imre még azokra sem tud haragudni, akik termékeit hamisítják. Arcok a megyéből: Fazekas Imre.

Fazekas Imrét a Pitypalatty-völgy környéken mindeni ismeri. Van, aki csak annyit tud róla, hogy ő az, aki a legszárazabb telken is képes varázsvesszejével vizet találni, de akik közelebbi ismeretségbe kerültek vele, tudják, hogy elképesztően sokoldalú és nyitott, minden újnak ígérkező dolog, gondolat irányt fogékony ember.

Úgy húsz évvel ezelőtt kezdett el a „láthatatlan” dolgokkal foglalkozni, beleásta magát különböző filozófiai irányzatok tanulmányozásába, és közben kifejlesztett egy sajátos, egyedi látásmódot. Mivel azt tapasztalta maga körül, hogy az emberek frusztráltak, és a saját magukról kialakított képük jelenti a legnagyobb akadályt számukra, ezért elhatározta, hogy önismereti tréningeken mutatja meg azokat az irányokat, amelyek alapján mindenki megtalálhatja a számára a világban elrendelt helyet.

A családi vállalkozást vezető Fazekas Imre az üzleti életben sem mutatkozik harcos természetűnek. Különböző hatóanyagú fülgyertyák gyártásával foglalkozik, termékeire Belgiumtól Törökországig érkeznek a megrendelések, de még azokkal sem konfrontálódik, akik másolják fülgyertyáit. Az egyedi módszerrel, cellulózból, gyógyszertári tisztaságú paraffinból, és gyógynövények illóolajából készült fülgyertyáit egészségnapokon mutatja be az érdeklődőknek, de azokkal sem erőszakos, akik eleve elzárkóznak az ilyesfajta gyógymódoktól. „Azt szoktam javasolni, ha valaki állandó migrénes fejfájással küzd, gyakori arcüreg- vagy fülproblémáktól szenved, próbálja ki a fülgyertyát, de ha az első egy-két alkalom után nem érzi hatásosnak, ne kísérletezzen tovább”, mondta Fazekas Imre, aki a közelmúltban egyedi receptúra alapján készült balzsamokat is gyártani és forgalmazni kezdett. Az egyiket például rovarcsípések, nehezen gyógyuló sebek – felfekvések, „cukorbetegláb” – kezelésére ajánlja, míg a szőlőolajmag-tartalmú kenőcsöt szemránckrém gyanánt. Vállalkozása manufaktúraként működik, meggyőződése, hogy termékeik közel sem lennének olyan jók és hatásosak, ha gépesítené, automatizálná azok előállítását, ennek ellenére nem idegenkedik a technológiától; műhelyét például szeles időben a saját hatszáz wattos szélturbinájával világítja. Eltárolhatná az energiát, de ahhoz akkumulátorokra lenne szükség, amelyeket nem szívesen használna.

Harmóniában kell élnünk a természettel, mondta az egyébként vegyész végzettségű Fazekas Imre, aki a természetvédelem jegyében éppen most keres kapcsolatot egy maláj üzletemberrel, aki olyan adalékanyagot fejlesztett ki, ami a gumiabroncs-őrleményben képes semlegesíteni a ként. Gumiabroncsban úszunk – ezzel Fazekas Imre is naponta szembesült, míg erre kiképzett kutyájával szarvasgomba után járta az erdőt, vagy egy barátját elkísérte vadászni –, ezért arra akarja rábeszélni a maláj üzletembert, hogy megyénkben is létesítsen egy gumisemlegesítő üzemet. Hogy a kapcsolatfelvétel zökkenőmentes legyen, és hogy a külföldi megrendelőkkel tolmács nélkül tárgyalhasson, ötvennyolc évesen is hajlandó tanulni: leányával együtt iratkozott be egy angol nyelvtanfolyamra.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában