Helyi közélet

2012.05.23. 17:39

Görgey 4. - Terhes örökségből önkormányzati hotel

Miskolc - Mire alapozza bizakodó hotelterveit a város? Ezt nem tudtuk meg. A vállalkozó tulajdonosok véleményét igen.

Miskolc - Mire alapozza bizakodó hotelterveit a város? Ezt nem tudtuk meg. A vállalkozó tulajdonosok véleményét igen.

Miután lakásonként értékesíthetetlennek bizonyult a MIK Zrt. korábbi vezetésétől „megörökölt” Görgey utca 4. szám alatti ingatlan, a Holding vezetése - kisebb kanyar után - elállt a társasházi hasznosítástól, s úgy döntött: 41 apartmannal rendelkező, 150 fős hotelt nyit, ráadásul már a nyáron. (Erről szóló cikkünk a május 23-i számunk 3. oldalán, illetve a www.boon.hu-n olvasható.)

„Legbelsőbb kör”

Minthogy megerősítették ezen értesülésünket, további kérdéseket tettünk fel, amelyekre a következő levél érkezett a MIK Zrt.-től, illetve a Miskolc Holding kommunikációs vezetőjétől, Pásztor Imrétől:

„A feltett kérdésekre adható válaszok a MIK Zrt, mint gazdasági társaság legbelsőbb gazdasági döntéseinek körébe tartoznak, továbbá kimerítik az üzleti titok fogalomkörét. Egyes kérdéseihez mégis támpontot nyújthat, hogy a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai minden esetben, így ebben az esetben is együttműködésre törekszenek a miskolci vállalkozókkal, tehát segíteni akarják és segíteni is tudják a már működő vállalkozásokat. Fontos még, hogy nem hotelszobák lesznek a kínálatban, hanem apartman lakások, tehát más keresletre épít a kínálat... Az épület átadásakor egyetlen érvényes előszerződés volt. Előszerződést kötöttek többet is, de az átadásig a vevők elálltak az előszerződéstől. Végleges adásvételi szerződés megkötésére pedig egyetlen esetben sem került sor.”

„Ránk nyit egy szállodát”

Megkérdeztünk néhány belvárosi szállodást, hogy megtudjuk, mit szólnak a város szállodanyitásához, elsőként a Görgey 4.-hez legközelebb eső 85 ágyas City Hotel tulajdonosát, Barkóczi Istvánt.

- Már a megjelent cikk előtt is tudomást szereztem róla, mert a BOKIK alelnökeként három belvárosi szálloda tulajdonosa is megkeresett: mit szólok ahhoz, hogy a város „ránk nyit egy szállodát”. Nem is az a baj ezzel, hogy nyílik egy újabb szálloda a városban. Ha valaki ezt befektetőként teszi, a saját pénzéből, ám tegye. De hogy közpénzből teszi ezt az a város – a mi városunk – amelyiknek mi évek, évtizedek óta adózunk - s ami a legsérelmesebb -, anélkül hogy leülne velünk egyeztetni! Ráadásul olyan időszakban, amikor - tájékozódtam róla, már csak azért is, mert a Magyar Szállodaszövetség tagja vagyok - soha ilyen mélyponton nem volt a szállodakihasználtság országosan sem, mint az utóbbi két évben. A tervezett 150 ágy jelentős csökkenést eredményezhet a már meglévő belvárosi szállodák forgalmában, különösen, ha a város kapcsolatai révén is hatással lesz rá. A BOKIK elnökének közbenjárására létrejön két héten belül egy találkozó a vállalkozó szállodások és a MIK Zrt. vezetése között: jóllehet utólag. Ha előre kérték volna ki a véleményünket, meglehet jobb – mindenesetre konszenzusos – ötlet is születhetett volna a hasznosításra.

ÉM-SzK


Három további vélemény

A kicsit odébb lévő, 55 ágyas Lévay Villa társtulajdonosához, Mészáros Lászlóhoz is eljutott a város szállodanyitásának híre, amiről a szakmai véleményét mind a város, mind a MIK Zrt. és a Miskolc Holding vezetőinek személyesen kifejtettette. Kérdéseinkre annyit mondott el: az elmúlt évekhez képest az elmúlt 5 hónapban drasztikusan csökkent a forgalmuk. 

- A torta nem lesz nagyobb, s egyfelől többfelé kell osztani, másfelől pedig egy nagy szeletet akarnak kihasítani belőle. Ez aligha élhető túl leépítés nélkül - szögezte le.

A 40 ágyas Öreg Miskolcz Hotel tulajdonosa, Poroszkai Csaba a részletek ismerete nélkül nemigen tudja megítélni, mire számíthat.

- Mindenesetre nyilván csökkenti az új hotel a forgalmunkat. Arra pedig, hogy új munkahelyeket teremt, csak azt tudom mondani: meglehet, a meglévő hoteleknek ugyanannyit kell megszüntetnük. Ha nyereségre tennének szert, amit kétlek, akkor azt adóként fogják befizetni - helyettünk -, s ezzel a város csak átteszi a pénzt egyik zsebéből a másikba.

A 34 szobás, 8 apartmanos Pannónia Hotel ügyvezető tulajdonosa, Barkóné Szabó Éva is borúlátú:

- Mi itt keményen dolgozunk, mondhatni küszködünk a megmaradásért, hiszen a turizmus, a konferenciaturizmus és az üzletember-forgalom is egyre csökkenőben, és akkor nyitni készülnek egy „állami szállodát”! Valahonnan innen indultunk el annak idején...


Ezt kérdeztük a MIK Zrt.-től

  • A válaszból az is kiderül: részletes üzleti terv készült, s említést tesznek arról: országos szállodai kihasználtság statisztikákat vettek figyelembe. Ezzel kapcsolatos kérdésem: a részletes üzleti tervben figyelembe vették-e Miskolc szállodai kihasználtsági adatait? Ha igen, kérem, osszák meg velünk!
  • Ha országosan azt mutatják is a statisztikák, hogy hosszú távon eredményes lehet egy (önkormányzati!) apartmanhotel, mi támasztja alá, hogy itt, a borsodi megyeszékhelyen is az lesz? Mekkora bevétel, s mekkora kihasználtság mellett mondható eredményesnek ez a projekt?
  • Vélhetőleg azt a következtetést vonták le az üzleti tervhez begyűjtött adatokból, hogy hiány van Miskolcon a szállodai kapacitásból. Honnan, hogyan gyűjtötték be az adatokat?
  • Feltételezett piackutatásuk alapján kikre számítanak? (Ha nem az eddig apartmanszolgáltatást hiába keresőkre, akik nem kiszolgálást akarnak, hanem maguknak akarnak főzőcskézni is), akkor „honnan veszik el” a szállóvendégeket?
  • A válaszból kiderül: nem szükséges átépítés az új funkció szerinti működtetéshez. Környékbeliek jelezték: a napokban még üres konténert építési törmelékkel teli szállították el a helyszínről. Mégis kell némi átalakítás? Hány forintot (értesüléseink szerint több tízmilliót - ha nem százat) fordítanak a berendezésre - anélkül aligha kezdhető meg a működés? Milyen keretből?
  • Jó, hogy említik az adóvonzatot! Nyilván vizsgálták (hiszen a nyereség-veszteség kimutatásába ez is beletartozik), hány forint adóbevételt fizettek be az utóbbi években azok a helyi szállodai vállalkozók, akiket most nagy eséllyel - ha csak kis mértékben is rontja az üzletüket - bedőléssel fenyeget azáltal, hogy a vállalkozóbarát önkormányzat szállodaüzemeltetésbe fog. Hány forint adóbevételtől esik el a város? Hány munkahely kerül ezáltal veszélybe?
  • Ha nyári indulásban gondolkodnak, nyilván tudják már, kire bízzák a hotel vezetését. Ki ő, városi szakember? S milyen szállodai gyakorlattal rendelkezik?
  • Milyen egyéb hasznosítási lehetőségek kínálkoznának az ingatlanra, amelyek közül ezt találták a legjobbnak?

  • Miskolc - Megtudakoltuk: a Görgey 4. számú ingatlanból tényleg hotelt akar csinálni a város?  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában