Helyi közélet

2012.05.01. 14:35

Érettségi tétel lett az amerikai dokumentumfilm

Kazincbarcika - A második rész zenéit az egykori Eddás billentyűs Barta Alfonz készíti.

Kazincbarcika - A második rész zenéit az egykori Eddás billentyűs Barta Alfonz készíti.Készül a Magyarnak lenni az Egyesült Államokban 2012. című dokumentumfilm második része, amikor elindult Kazincbarcikáról, az észak-borsodi kisvárosból nem gondolta volna Hasulyó János rendező, hogy a filmnek folytatása is lehet! Május végén bizonyosan elkezdődik a forgatása. Ezúttal is szeretné megköszönni az eddigi szereplőknek azt a sok építő jellegű gondolatot, amivel sikerült nagyon sok emberben elindítani a gondolkozást az ott kifejtett témákról.

A Magyarnak lenni az Egyesült Államokban 2012. című dokumentumfilm felhívta a figyelmet a nemzeti öntudat fontosságára, mert enélkül nincs nemzet, csak morális válság. A riportalanyok elmondták véleményüket, hogy szerintük milyen a valódi közösség, és mik a nemzeteket megkülönböztető sajátosságok, szóltak a nemzeti összefogás szükségességéről. Hasulyó János azt tapasztalta, hogy minél több csatornán és fórumon kell minderről párbeszédet folytatni, mert még mindig sok helyen tabuként kezelik a kényes kérdéseket. A dokumentumfilmben az Amerikában élő magyarok szerencsére őszintén megfogalmazták gondolataikat, amiből sokat lehet tanulni– jelentette ki a rendező.

-Az első rész valamennyire megnyugtatott, hogy jó úton járunk, mert amit a filmben bemutattunk, arra rengeteg kedves és pozitív visszajelzés érkezett és igen sokan felajánlották a segítségüket, több szervezet is megkeresett- hangoztatta Hasulyó János. A megszólalók véleménye, üzenete sokakhoz eljutott és talán meg is érintette őket.Én igazából ennyit szerettem volna elérni. Továbbra is várom a filmes szakmából is az észrevételeket, hiszen ezáltal tudunk fejlődni. Figyelve a körülöttünk zajló eseményeket, megtévesztő hangokat, felmerült bennem: vajon az óhazától távol élők miért tartják fontosnak a nemzeti öntudat és a hagyományok ápolását?

A második rész kevesebbet szól majd a statikus beszélgetésekről, inkább egy dinamikus, látványosabb dokumentumfilmet szeretnénk bemutatni. Arra vagyunk kíváncsiak, miként gondolkoznak a floridai magyarok, hogyan élnek. Jelentős állomás a film életében, hogy április 12-én elindult a Diáktudás Egyeteme is, ahol a középiskolás fiataloknak bemutatták a film egy részét és utána kötetlen beszélgetés keretében elmondták mit gondolnak az elhangzottakról. Akadt olyan diák, aki a szakdolgozatát ebből a témából írja. Jó érzés, hogy az egyik barcikai középiskolában érettségi tételek közé is betették a filmet. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a második rész zenéit nagy valószínűséggel az egykori Edda zenekar zeneszerző hangszerelő billentyűseként ismertté vált Barta Alfonz készíti majd–mondotta végezetül Hasulyó János. És Gerák Andrea énekes dalai is hallhatóak lesznek.

Gaál Rita producer segítségével készül a film.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában