Helyi közélet

2012.05.22. 16:23

Épül a finn gyár, vagy csúszik egy évet?

Miskolc - „Egy évet csúszik a finn darugyár építése” – hangzott el a májusi közgyűlési ülésen.

Miskolc - „Egy évet csúszik a finn darugyár építése” – hangzott el a májusi közgyűlési ülésen.

Márciusban adtunk hírt arról: „Már itt vannak a finnek: néhányan az anyacégtől, valamint helyi szakemberek is dolgoznak a gyár előkészítésén.” Akkor Vécsi Györgytől, a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságának elnökétől, azt is megtudtuk, az előkészítés a tervek szerint halad, hamarosan – az alapkőletétellel – fizikailag is elkezdődhet a beruházás.

A konkrét időpontot firtató kérdésünkre márciusban azt a választ kaptuk, hogy az év második negyedévében, vagyis április elején.

De akkor nem kezdődött el. A májusi testületi ülésen azonban Földesi Norbert szocialista frakcióvezető azt mondta: egy évet csúszik a beruházás. A városvezetés azonban – a testületi ülésen – nem reagált erre. Ezért megkérdeztük a holdingot: igaz-e, hogy tolódik a beruházás. Pásztor Imre, a cég kommunikációs igazgatója a következő választ adta: „A KONECRANES finn darugyártó cég sikeres Miskolcra telepítése megtörtént, hiszen a Mechatronikai Ipari Parkban területtel rendelkeznek, az építéshez szükséges engedélyeket megkapták. A vállalkozás 24 hektáros területet vásárolt meg a 40 hektáros Mechatronikai Ipari Parkból, tehát igen komoly befektetésről van szó, amelynek ütemterve szerint 2013-ban termelést kíván folytatni a gyár.”

Földesi Norbertet is megkerestük: mire alapozza a testületi ülésen tett kijelentését. „Több olyan céggel is beszéltem, amelyek generálkivitelezésre adtak be pályázatot, és nemrégiben azt a tájékoztatást kapták, hogy a kivitelezés megkezdése egy évvel eltolódik. De a generálkivitelező kiválasztása folyamatos” – válaszolta.

A finn cég miskolci képviselőjénél is érdeklődtünk. Ő írásban kérte kérdéseinket. Elküldtük: „Igaz, hogy csúszik a beruházás? Miért? Tájékoztatták erről a holdingot? A szerződés szerint 2013-ban termelni kellene a gyárnak, tartható a határidő?”

A képviselő későbbre ígért választ.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában