Helyi közélet

2012.05.03. 15:09

Endrésik Zsolt szerint szabályos volt a fegyverropogás

Edelény, Miskolc - A Jobbik megyei elnöke vezeti azt az egyesületet is, amelynek karabélyait a rendőrség lefoglalta.

Edelény, Miskolc - A Jobbik megyei elnöke vezeti azt az egyesületet is, amelynek karabélyait a rendőrség lefoglalta.

Azonnali hatállyal visszavonta egy boldvai nagyományőrző egyesület csak hanghatás keltésére alkalmas fegyverei tartási engedélyét a rendőrség, miután a hatóság tudomására jutott, hogy a Jobbik edelényi rendezvényén, április 30-án „jogtalanul használták” az egyesület fegyvereit. A rendőrség nyolc gépkarabélyt – hat AMD és két VZ típusút – lefoglalt az egyesülettől.

A hatósági gépezet azután indult be, hogy egy videomegosztó portálra feltöltötték azt a filmecskét, amely tanúsága szerint Endrésik Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője, a megyei alapszervezet ügyvivő elnöke majálisi beszédét gépkarabélyból leadott lövésekkel kísérte.

Mint megtudtuk, a fegyverek a Rongyosok Hagyományőrző Egyesület birtokában vannak. Mint az egyesület alapítója, Ambruzs Zoltán munkatársunknak elmondta, nem követtek el szabálytalanságot, a színházi kellékfegyvereket ugyanis nem „átadták”, annak használatát csupán „átengedték” – ez utóbbi esetben a fegyverek fölötti kontrollt továbbra is a jogosult, esetünkben az egyesület gyakorolja –, erre pedig az új fegyvertörvény értelmében lehetőségük van. Ambruzs Zoltán elmondta még: mind a kiteleülésre, mind a fegyverek szállítására, mind az interaktív bemutató megtartására rendelkeztek rendőrségi engedéllyel, a lavinát elindító videót pedig ők maguk töltötték fel az egyesület közösségi oldalára. Korábban is volt már hasonló rendezvényük, amelyen gyerekek szaladgáltak a karabélyokkal, de – miután annak nem volt poltikai színezete – senki sem foglalkozott vele. Ambruzs Zoltán úgy véli, a nyolc karabély lefoglalásának köze lehet az ellene fegyverrel visszaélés miatt folyó bírósági eljáráshoz is, bár azt nem érti, miért pont ezeket a karabélyokat foglalta le a rendőrség, amikor még több tucatnyi hasonló eszköz van az egyesület fegyverszobájában.

A Rongyosok Eegyesület elnökeként Endrésik Zsolt is osztja Ambruzs Zoltán véleményét: úgy gondolja, nem követtek el szabálytalanságot a fegyverek kezelésével kapcsolatban és ezt hamarosan a hatóságok is kénytelenek lesznek belátni, azonban addig is kellemetlen helyzetet időztek elő a fegyverek lefoglalásával, mert az egyesületnek több hasonló, a közeljövőben megrendezendő interaktív bemutató megtartására is van már felkérése.

ÉM-SZP


Edelény - Egy videomegosztó portálra feltötött filmecske tanúsága szerint Endrésik Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője, a megyei alapszervezet ügyvivő elnöke a párt megosztottságáról és az ellene folyó kizárási procedúráról tartott majálisi beszédét gépkarabélyból leadott lövésekkel színesítette. A felvétel április utolsó napján Edelényben készült.

Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - Az MSZP a kormány és a rendőrség fellépését várja azután, hogy a Jobbik-frakcióból kizárt Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő a párt edelényi majálisán Kalasnyikovval lövöldözött - mondta Simon Gábor a párt elnökségének szerdai ülése után újságíróknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában