Kormányzati és rendőrségi fellépést sürget az MSZP a Jobbik edelényi majálisán történtek miatt

Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) – Az MSZP a kormány és a rendőrség fellépését várja azután, hogy a Jobbik-frakcióból kizárt Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő a párt edelényi majálisán Kalasnyikovval lövöldözött – mondta Simon Gábor a párt elnökségének szerdai ülése után újságíróknak.

Az MSZP elnökhelyettese úgy fogalmazott: ezzel és több más közelmúltbeli akcióval – így az európai uniós zászló elégetésével – a Jobbik megmutatta az igazi arcát. Hiányolta ugyanakkor a kormány fellépését ezekben az ügyekben, azt állítva: a Fidesz a Jobbik foglyává vált.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP tesz-e feljelentést Endrésik Zsolttal szemben, Simon Gábor azt mondta: a fellépés a kormányzat felelőssége.

A Youtube videómegosztón közzétett, több internetes oldalon elérhető felvétel szerint a Jobbik edelényi majálisán Novák Előd alelnök beszédét légoltalmi szirénák zaja nyomta el. Az ott olvasható beszámolók szerint az utána következő Endrésik Zsolt egy Kalasnyikov gépkarabéllyal a kezében szónokolt, majd vaktöltényekkel több lövést is leadott. Beszédében egyébként Szegedi Csanád jobbikos európai parlamenti képviselőt bírálta, és úgy fogalmazott: “az utolsó csepp véréig” harcolni fog a magyarságért.

A Jobbik képviselőcsoportja múlt szerdán zárta ki tagjai közül Endrésik Zsoltot. A politikus előzőleg április közepén mondott le a borsodi Jobbik éléről, a megyei elnökséggel együtt. A hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület “így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból.”

– MTI –