Helyi közélet

2012.05.13. 15:32

Ellenőrzések, egy füst alatt

Miskolc - A dohányzással kapcsolatos törvény betartásának ellenőrzésén szerettünk volna részt venni. Voltunk is egyen.

Miskolc - A dohányzással kapcsolatos törvény betartásának ellenőrzésén szerettünk volna részt venni. Voltunk is egyen.

Az gondoltuk, elindul egy „kommandó”, aztán hajrá, egy sor helyet végigjárunk, lecsapunk, büntetünk, s ebből bizony, szaftos riport lesz. Hosszas egyeztetés után megállapodunk az időpontban a Miskolci Kistérségi Népegészségügyi Intézet tiszti-főorvosával, dr. Fazekas Ágnessel. A szobájában fogad, s amint sorolja a háttér-információkat, úgy válik egyre délibábosabbá az eredeti elképzelés.

Összesen huszonkettten

Megtudom: Miskolc és környéke valamennyi hatósági működési engedélyhez kötött egységét, kezdve a boltoktól a vendéglátóhelyeken, háziorvosi és a magán szakellátást végzőkön át összesen 22 ellenőr felügyeli. Ők adják ki az előzetes engedélyeket, aztán a helyszínen ellenőrzik a működés kritériumának megfelelőségét. Egy-egy szakmai terület általában két-két emberhez tartozik. A dohányzással kapcsolatos ellenőrzéseket mindenki végzi, többnyire az egyéb ellenőrzésekhez kapcsolódóan. De ha lakossági bejelentés és például rendőri feljelentés érkezik hozzájuk civil személlyel szemben, mert tiltott helyen dohányzik, a büntetés behajtása is őrájuk vár... Míg mindezt hallgatom, az jár a fejemben: ráadásul köztisztviselőknek is van munkaidejük, emellett családjuk is. Lecsapni igazán este lehetne a tilalmat megszegőkre, amikor megtelnek a kocsmák, márpedig ha az ellenőrök végigdolgozzák a napot…!

Kocsmába csak kísérettel

Finoman rá is terelem a szót a kocsmai ellenőrzésekre. Kiderül: azzal kapcsolatban a „nappali” tapasztalataik is rosszak.- Nem is a kocsmárosok, hanem a vendégek részéről érte, szerencsére csak szóbeli inzultus a kollégáimat, nem is egy helyen, ráadásul oly vehemensen estek nekik, hogy jobbnak látták elhagyni a helyszínt. Ezek az esetek még a türelmi időszakban történtek. Az inzultusok kiküszöbölésére közös karhatalmi ellenőrzéseket tervezünk, ezzel kapcsolatban folyik az egyeztetés - mondja a tiszti-főorvos. Végre elindulunk, ezúttal - kormányhivatali engedéllyel - velem együtt négyesben, délelőtt 11-kor a közeli vendéglőbe.

Az Avasi Sörház Étterem kapuján belépve dr. Fazekas Ágnes elégedetten jegyzi meg: a szabadtéri dohányzásra kijelölt terület, illetve az ott elhelyezett asztalok esetében megvan az előírt minimális távolság.

- A szemem már szinte beállt az öt méterre - mondja. A bejárati ajtónál összefutunk egy pincérrel, közöljük jövetelünk célját, meglepődik, de máris szól az ügyvezetőnek.

Hatból ketten letették

Kallus Edit körbejárja velünk az egységet, ahol az ellenőrök mindent rendben találnak. A dohányzást tiltó (illetve megengedő) feliratok feltűnő helyen, jól láthatóan vannak kifüggesztve, ahol dohányozni lehet, ott vannak „hamusok”, ahol nem, ott nincsenek, de jelei sincsenek annak, hogy ott dohányoztak volna. Van belsőszabályzat is, amelyet minden dolgozó, még a tanulók is aláírtak - innentől kezdve ővék a felelősség, ha „lebuknának”.

Amíg az ellenőrök a jegyzőkönyvet készítik, Kallus Edit elmondja: ő maga sosem dohányzott, hat dolgozójából viszont négy cigarettázott. („Nem értem meg őket, de tolerálom.") Ám azzal, hogy „macerássá” vált, főleg hidegben a rágyújtás (köpenyt le, kabátot fel, kimenni a hidegre), ketten idő közben leszoktak.

- Ha csak ennyi eredménye volt a jogszabálynak, már megérte - mondja. - Gondolom ez volt a cél vele, habár biztos hosszabb időnek kell eltelnie, hogy az egészségi állapotjavulás kimutatható legyen - szögezi le. Elárulja, ennek az étteremnek még növelte is a forgalmát a törvény, hiszen az emeleten is lehet dohányozni az erkélyen, s a kerthelyiségben is vannak dohányzásra kijelölt asztalok. Az ellenőrök közben szorgalmasan töltögetik a kérdőíveket. Megjegyzik, a kezdetek óta jelzésükre már egyszerűsödött is az adminisztráció, azonban így is elmúlik dél, mire végzünk. Ha visszamennek a hivatalba, még ott is akad vele munkájuk. Ha kifogásolnivalót találtak volna, határozatot is kellene hozniuk, amit követően utóellenőrzést is kötelesek lennének tartani. Ezúttal ettől mindenki megmenekült.

Szalóczi Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában