Helyi közélet

2012.05.10. 15:35

Elbocsátás: még nem tudni, pontosan mennyi

Miskolc - A városvezetés igyekszik minden állását elvesztő pedagógusnak munkát biztosítani.

Miskolc - A városvezetés igyekszik minden állását elvesztő pedagógusnak munkát biztosítani.

Több száz, vagy mindössze 12 dolgozót bocsátanak el Miskolc közoktatási intézményeiből? Ennek próbáltunk utánajárni annak kapcsán, hogy a Jobbik a napokban sajtótájékoztató keretében azt állította, tömeges elbocsátásról döntött áprilisban a közgyűlés. Erre reagálva Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő közleményében azt írta: 135 pedagógust foglalkoztatnak tovább az egyházi intézmények, 76 be nem töltött álláshely továbbra is megmarad az iskolákban, 30 fő nyugdíjba vonul, 13 főt pedig átszervezés után foglalkoztatnak tovább. 37 pedagógus munkaviszonyának esetében az önkormányzat vállalta, hogy az átalakulásig státusuk nem változik, és mindösszesen 12 lejárt szerződéssel rendelkező takarító, karbantartó és konyhai kisegítő munkás szerződését nem újították meg az intézmények.

Rendszeren belül

Kiss Gábor, Miskolc közoktatásért felelős alpolgármestere azt mondta lapunknak, számukra az volt a legfontosabb szempont, hogy egyetlen egy pedagógus munkája se váljon feleslegessé. A tanulócsoportok csökkentése miatt az állás nélkül maradt pedagógusokat igyekeznek a rendszeren belül elhelyezni, a technikai dolgozóknak pedig Miskolc bölcsődéiben keresnek munkát. Érdeklődtünk a Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezeténél is, ahol Csabalik Zsuzsanna középiskolai titkár jelezte: még nem volt ideje áttanulmányozni, hogy a változások mennyiben érintik a dolgozói létszámot. Megjegyezte: azonban határozat született arról is, hogy nem lehet végkielégítéseket fizetni, ami szerinte azt jelenti, hogy a határozatlan idejű kinevezéssel rendelkezők számára munkát biztosítanak.

Egyháziak lesznek

Áttanulmányoztuk annak a határozatnak a mellékletét, mely a tanulócsoportok és a dolgozói létszám csökkenését foglalja össze. Ebből kiderül, 76 tanulócsoporttal és 305 dolgozóval lesz kevesebb Miskolc közoktatási rendszerében, de ebben valóban benne vannak azok az intézmények, melyek egyházi fenntartásba kerülnek szeptembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában