Helyi közélet

2012.05.10. 16:30

„Ártatlanul ül az unokám”

Budapest, Miskolc - Bűnszövetségben elkövetett drogkereskedelemmel vádolják a két - volt - rendőrt, akik még mindig börtönben vannak.

Budapest, Miskolc - Bűnszövetségben elkövetett drogkereskedelemmel vádolják a két - volt - rendőrt, akik még mindig börtönben vannak.

Múlt év májusában szűkszavú hírt adtak közre a hírügynökségek: eszerint a hónapokon át a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság két miskolci rendőre látta el kábítószerrel a miskolci diszkókat; hetente szállították a drogot a dílereknek, akik aztán a szórakozóhelyeken kiporciózták a fiataloknak. A két rendőr mellett őrizetbe vettek három miskolci dílert is. Rajtuk kívül tizenöt fogyasztó ellen indult eljárás. Az egyik rendőrt parancsnoka felfüggesztette beosztásából, a másik pedig önként felmondott.

Már csak a rendőrök

Csaknem egy évvel a történtek után a hét pontból álló vádlista „elolvadt”, és az ügynek már csak a két rendőr-szereplője van a rács mögött. Egyikük, B. László őrmester nagyapja, egy nyugalmazott, a közrend védelméért is kitüntetett honvéd törzstiszt szerint unokája ártatlanul ül 11 hónapja, miközben semmilyen bizonyíték nincs ellene, egyedül K. Zoltán, az egyik díler vallomása – ami viszont ezer sebből vérzik.

A nagyapa tisztességtelen dolognak tartott unokája őrizetbevételének körülményeit: a két rendőrt parancsnokuk a szolgálati helyükre rendelte, ott tették rájuk a bilincset, aztán B. Lászlóval aláíratták felmondását is. Az idős törzstiszt minden követ megmozgatott, megmozgat, hogy B. László szabadlábon védekezhessen, de a nyomozási bíró rendre elfogadta az ügyészségnek a férfi előzetes letartóztatására tett indítványát. A két rendőr ellen bűnszövetségben elkövetett kábítószerrel visszaélés a vád, és az ügy már bírósági szakban van, a várható büntetés nagysága miatt azonban a 25 éves fiatalember továbbra is előzetesben marad, mert szökésétől, elrejtőzésétől tartani lehet, ráadásul B. László nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, ami a vádhatóság szemében azt jelenti, hogy ha szabadlábon védekezne, minden bizonnyal igyekezne a tanúkat befolyásolni.

Egy, csak egy tanú van...

A nagyapa szerint azonban mindössze egyetlen tanú van, aki azt állítja, B. László többször szállított neki kábítószert, a narkós ügyek miatt már többször elítélt K. Zoltán. De hogy hány szállítmányról volt szó, azt a vallomásaiban ő maga is rendre másképpen mondja, a nagyapa szerint volt már 8-10 alkalom, de beszélt már 2-3 alkalomról is. A nagyapa szerint K. Zoltán abban is önellentmondásba keveredett, hogy hogyan állapodott meg az unokájával a drogbiznisz részleteiről: állítólag egy baráti focimeccs szolgáltatott erre alkalmat, de K. más futballozó résztvevőt nem tudott megnevezni.

„Valakit ma Magyarországon tárgyi bizonyítékok nélkül egy drogos, büntetett előéletű ember hat alkalommal megváltoztatott vallomása alapján börtönben lehet tartani? Egy büntetett előéletű kábítószeres szava többet ér két tisztességes rendőrénél? Hát milyen világot élünk!?”, kérdezte munkatársunktól a nagyapa, miközben megmutatta azt a temérdek beadványt és panaszt, amit unokája kiszabadítása érdekében az ügyészi szervezet több vezetőjének is eljuttatott. „Vagy mit csináljon, valljon be egy olyan bűncselekményt, amit el sem követett, csakhogy kiengedjék?”, kérdezte. A nagyapa bízik benne, hogy az unokája ártatlansága előbb-utóbb bebizonyosodik, s már készül a fiatalember kettétört rendőrkarriere miatt indítandó kártérítési perre.

A legközelebbi bírósági tárgyaláson munkatársunk is jelen lesz.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában