Helyi közélet

2012.05.09. 17:24

Baj van az előrehozott érettségivel

Miskolc - Az oktatási államtitkárság és a PDSZ is változtatna az érettségi rendszerén.

Miskolc - Az oktatási államtitkárság és a PDSZ is változtatna az érettségi rendszerén.

Levélben fordult Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárhoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a tömörülés átgondolandónak tartja az érettségi vizsga újraszabályozására vonatkozó államtitkársági javaslatot.

A szervezet honlapján közzétett levélből többek között az derült ki, hogy a PDSZ támogatja az érettségi rendszerének átgondolását, és fontosnak tartja az előre hozott érettségi vizsgák metódusának újraszabályozását is. Az államtitkárság megoldási javaslatát azonban átgondolandónak érzik, mert mint kifejtették, az elégségeshez szükséges százalékhatár megemelése nem feltétlenül vezet a megalapozottabb tudáshoz.

Változtatni kell

Az előrehozott érettségikkel kapcsolatban Szendrei Zoltán, a PDSZ regionális ügyvivője (miskolci középiskolai tanár) lapunknak elmondta: saját álláspontja is az, hogy ezen változtatni kell. A diákok ugyanis előszeretettel bejelentkeznek előrehozott érettségire, de mi van akkor, ha 12. osztály végén valaki megbukik? Neki érettségi bizonyítvány nem adható, mivel nincs meg a lezárt 4 éve. Az is ellentmondásos, tette hozzá az ügyvivő, hogy ha a diáknak rosszul sikerült az előrehozott írásbelije, nem megy el a szóbelire, így 12. osztály végén megismételheti a vizsgát, tehát javíthat. Ha viszont valakinek közepesre sikerül az előrehozott érettségije, az már nem szerezhet jobb jegyet. A minimum százalékhatárral kapcsolatban pedig kifejtette: a követelményeket nem lehet megemelni hirtelen, egyik évről másikra, mert az érettségire folyamatosan, a négy év alatt készülnek föl a diákok. Az ügyvivő hozzátette: részletes, írásbeli tervezetet azonban még nem kaptak a szabályozásól, és érdekegyeztetés sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában