Helyi közélet

2012.05.02. 14:51

Arcok a megyéből: Szepsy István borász - A minőség a legfontosabb

Mád - A mádi borász szerint minden kitüntetés kedves és fontos.

Mád - A mádi borász szerint minden kitüntetés kedves és fontos.

Szepsy István borász, a Szepsy Kft.ügyvezető igazgatója a közelmúltban a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozatát vehette át.

– Ez már a harmadik állami kitüntetésem – mondja Szepsy István. – Mindegyik egyformán kedves a számomra és fontos is. Fontos abban az értelemben, hogy egy kicsit megerősít abban, olyan úton járunk a családommal együtt, ami öregbítheti a tokaji bor hírnevét.

Külön úton

Szepsy István az egyetem elvégzése után a mádi termelőszövetkezet agronómusaként kezdte pályáját még az 1970-es években. Ezzel tovább folytatta a családi hagyományt, hiszen generációkra visszamenően mindenki a borászattal foglalkozott a famíliában. A nyolcvanas évek végére munkája mellett sikerült egy kis méretű, valamivel több mint négy hektáros birtokot létrehoznia.

A rendszerváltás után úgy döntött, saját lábára áll. Munkanélküli segélyen élve a családi birtokon kezdett el gazdálkodni. Pályatársai szerint szembe ment minden irányzattal, drasztikus terméshozam-csökkentést hajtott végre szőlőjében. Akkor is és azóta is vallja, nem a korábbi mennyiségi-, hanem a minőségi bortermelés lehet a tokaji bor útja.

– Az azóta eltelt idő sok mindenben engem igazolt – mondja Szepsy István. – Olyan piacon kellene a helyünket megtalálni és kiharcolni, ahol elképesztő pénzek mozognak csak a marketing területén. Ide csak minőségi termékkel lehet bejutni, ami nem megy másként, mint összefogással. Szükség van az egységes megjelenésre, az egységes márkaképviseletre, mert önálló kis szigetekként nem juthatunk előre. Ezért is tartom fontosnak a Mádi Kör létrejöttét és működését, amely hamarosan megjelenik az első olyan saját fejlesztésű borral, amely amellett, hogy nagyon finom, még az átlagemberek számára is a megfizethető kategóriába tartozik.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában