Helyi közélet

2012.05.25. 07:26

Arcok a megyéből: Szentkúti Tamás - Két évtized a jégen

Miskolc - Hiába hagyta abba több, mint tíz éve, az öregfiúkkal még mindig jégkorongozik.

Miskolc - Hiába hagyta abba több, mint tíz éve, az öregfiúkkal még mindig jégkorongozik.

- 1980-ban egy újsághirdetés kapcsán csöppentem bele a miskolci jégkorongsportba - emlékezett Szentkúti Tamás, aki akkor 12 esztendős volt. - Akkor, 32 éve éppen, hogy néhány éve működött a Miskolci Kinizsi jégkorong-szakosztálya. Akkoriban nem volt csodálatos jégcsarnok, vagy éppen a sarkon bolt jégkorong felszerelésekkel.

A két évtizedig 68-as mezszámmal játszó Kuti hihetetlennek tetsző történeteket mesélt arról, hogy miként készítettek "védőfelszerelést" PVC-ből, szivacsból, műanyagdobozból.

- 1987-ben lettem felnőtt válogatott, a miskolci hoki történetében elsőként. Háromszor játszottam a felnőttek között, háromszor voltam kispados. Talán ha eligazoltam volna Budapestre, akkor másképpen alakul a pályafutásom. De nem bánok semmit! - jelentette ki a Kinizsit, az MHC-t, majd a Jegesmedvéket is erősítő játékos. - Voltak szép eredményeink, de én talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy olyan, a maihoz képest feltétlenül mostohának mondható körülmények között is sportoltunk és nem hagytuk soha meghalni a miskolci hokit.

Azért Kuti kiemelte az MHC színeiben a Lehel ellen szibériai hidegben lejátszott Magyar Kupa döntőt. Közel kétezer néző előtt hiába vezetett 3-1-re is a Miskolc, a végén maradt az ezüst.

- Jó kis csapatunk volt nekünk is, de hát a jászberényiek hozzánk képest sztárok, a magyar mezőny legjobbjai voltak - tette hozzá Szentkúti Tamás.

Autók és lövészet

1990-ben - párhuzamosan a jégkoronggal - a ralisportba is belekóstolt Kuti, hiszen Tóth Péter navigálása mellett több versenyen is indult, s nyert is. Örömmel eleveníti fel az egyik Zemplén Kupát, ahol abszolút másodikok lettek úgy, hogy legyőzték a későbbi többszörös magyar bajnok Kiss Ferit is. Utána még több alkalommal átült a "jobb egybe", sőt kategória második helyet is begyűjtött Bodolai Lászlóval néhány éve.

- Jelenleg nem vagyok túl szoros kapcsolatban az autósporttal, de elárulom, hogy építek egy Trabantot, ugyanis a Historic Kupában rajthoz szeretnék állni - fogalmazott.

A mai napig hobbi szinten, az öregfiúkkal jégkorongozó Kuti talált más "játékot" is néhány éve, hiszen a célbalövés az új "hóbortja". "Békéscsabán tavaly megnyertem a Kolbász Kupát nagy kaliberű precíziós kategóriában." - tette hozzá mosolyogva.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában