Helyi közélet

2012.05.31. 12:59

Arcok a megyéből: Béres Melinda - „Amit elkezdtem, azt szeretném kiteljesíteni”

Erdőbénye - Bár Budapesten él, munkája Erdőbényéhez köti, amelyet második otthonának érez.

Erdőbénye - Bár Budapesten él, munkája Erdőbényéhez köti, amelyet második otthonának érez.

Béres Melinda (30), a Béres Cseppekről híres Béres házaspár leányaként vezeti a minap tízéves jubileumát ünneplő Béres Szőlőbirtokot és Pincészetet, amelynek szülei a tulajdonosai.

- Nagy lehetőség és nagy felelősség is - kaptuk első kérdésünkre: „Mit jelent egy ilyen családba beleszületni?” a választ. - Valamennyire belenőttem a feladatba, hiszen kislányként éltem meg, hogy 1989-ben megalakult a Béres Gyógyszergyár. Láthattam és követhettem, mennyit dolgoztak a szüleim az ügy érdekében. Azt már egyetemistaként tapasztaltam meg, miként teremtették meg a 2002-ben a szőlőbirtok és pincészet alapjait, amelyet 2010-től az ő példájukat követve én vezetek.

Nem ő a borász

Tisztázzuk: Béres Melinda nem borász, a „Közgázon”, ahol a vezetés-szervezés szakirányt választotta, továbbá a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és egy hollandiai MBA képzésen szerezte diplomáit. Mindazonáltal kedveli a borokat, és szeret is azokkal foglalkozni.

- Elvégeztem egy borakadémia középszintű képzését, annyi ismeretem van a borokról, amennyi jelenleg elegendő. Nem én vagyok a borász a cégnél, az én feladatom a gazdasági irányítás – szögezi le.

Arról, miként fogadták a munkatársai, hogy egy fiatal nő a cégvezetőjük, elneveti magát: „Azt tőlük kellene megkérdezni.”

Ha akad szabad perce

- Természetesen az elején nem volt egyszerű, de csak míg meg nem szoktuk egymást. A titok: mindenki azt csinálja, amihez ért. A nagyobb döntéseket közösen hozzuk meg, de azon felül mindenki szabadon alkothat.

Az alkotás Melindától sem áll távol. De jellemzően nem is hozta fel, utólag felfedezett blogjának (www.beresmelinda.hu) bemutatkozó írásában olvastuk, hogy szabad perceiben mesekönyveket (Széllelbélelt mesék, Semminden, Mackókalandok), édesanyjával közösen könyvet (Az üstökös csillagot hozott), Tolcsvay Bélával színdarabot (Az ég ígérő fa) írt…

Kreativitása egyéb területeken is megmutatkozik: a tájegység borain kívül számos módon igyekszik Tokaj-Hegyalját és Erdőbényét népszerűsíteni, határainkon belül és túl, s ugyanezen célból több civil szervezetek is tagja, a Tokaj Reneszánsz Egyesületnek pedig az elnöke.

Magánéletéről annyit árul el: éppen férjhez készül. (Párja szintén borokkal foglalkozik, de nem dolgoznak együtt.) A következő 10 évének tervében tehát benne van a családalapítás is, ami viszont fő célján aligha változtat: amit eddig elért a minőségi borkészítés, a Tokaj-hegyaljai borok versenyképessége terén, azt szeretné kiteljesíteni.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában