Helyi közélet

2012.05.23. 19:48

A miniszter támogatná Miskolctapolcát

Miskolc - Miskolctapolca-projekt: támogatásra javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Miskolc - Miskolctapolca-projekt: támogatásra javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

„Turisztikai attrakciófejlesztés Miskolctapolcán” címmel adott be pályázatot Miskolc május 7-én. Két nappal ezelőtt pedig megérkezett a támogatói nyilatkozat, amelyet dr. Matolcsy György miniszter írt alá. Az indoklás szerint a projektötlet „illeszkedik az operatív program célrendszeréhez, mivel egyedi, a régió természeti és környezeti értékeihez, kulturális örökségéhez, valamint egészségturisztikai szolgáltatásaihoz kapcsolódó, önálló vonzerővel bíró szolgáltatáskínálatot hoz létre.” Céljaiban megfelel a turizmusfejlesztés nemzeti szintű prioritásaként kijelölt elvárásoknak – olvasható abban a közleményben, amelyet az önkormányzat adott ki.

A nemzetgazdasági miniszter támogató nyilatkozatát követően a Miskolctapolca-projektet a Közreműködő Szervezethez (NORDA) kell beadni véleményezésre, amelynek határideje május 31. – közölte Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. A pályázat támogatásáról végül a kormány dönt, ezt követően történhet meg a projekt nevesítése az akciótervben. A részletesen kidolgozott projektjavaslat benyújtási határideje szeptember 17.

Négy pillér

A 3,3 milliárd forint összköltségű fejlesztési tervnek négy pillére van: kulturális helyszínek, vallási turizmus, egészségturizmus, ökoturizmus fejlesztése. A kulturális helyszíneken belül a Bencés kolostor romjait tárná fel a város és tenné látogathatóvá. A vallási turizmus fejlesztése pedig Görömbölyre koncentrálódna, egészen pontosan az ottani pincekápolnára. Ezt felújítanák és be is mutatnák a közönségnek. Az egészségturizmus rész elsősorban a Barlangfürdőre koncentrál: például fürdőbővítés, téli medence építése, étterembővítés. Az ökoturisztikai beruházások keretében pedig interaktív látogatóközpont valósulna meg, amely egészében a vízre, annak bemutatására épülne. Valamint tanösvényeket is kialakítanának, és az őspark, a Békás tó fejlesztése is szerepel a tervekben.

ÉM-NSZR


Újra van tervpályázat

Időközben pedig a Miskolctapolca fejlesztéséhez szükséges tervpályázatot is újra kiírta a város. Mint arról beszámoltunk: a korábbit három hét után visszavonták. Lengyel Katalin akkor így indokolta:

„A jelenlegi jogszabályi előírások formai követelménye nem teszi lehetővé, hogy a pályázat leendő nyertese a tervezési munka kiviteli terveit is elkészítse. Ezért, a pályázati kírást visszavonjuk és egy későbbi időpontban új eljárást kezdeményezünk. A már kivett pályázatokért befizetett díjakat az önkormányzat visszafizeti, illetve kérésre figyelembe veszi az új eljárás során.”

A terveket július közepéig lehet beadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában