Helyi közélet

2012.05.25. 14:41

A bencés apátságból a tapolcai „szellemstrandra”

Miskolc - Hatósági bejárás igazolta: valóban a régészeti feltárásból származik a kő- és és földhalom.

Miskolc - Hatósági bejárás igazolta: valóban a régészeti feltárásból származik a kő- és és földhalom.

Olvasóink tették szóvá, hogy a volt miskolctapolcai strand területére hordják teherautókkal a szintén miskolctapolcai bencés kolostor feltárásának helyszínéről az építési törmeléket. Kollégánk a helyszínen járva rögzítette is fotókon és videofelvételen, hogy kvázi depónak használják a jelzett területet.

Ennek nyomán fordultunk az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez kérdéseinkkel: Megengedhető-e ez? Ha nem, mit tesznek ellene, mit vonhat maga után az eljárás?

Bejárást tartottak

Dr. Kopácsi Éva igazgatótól megtudtuk, hogy jelzésünkre a Miskolc Turisztikai Kft. tulajdonában lévő Miskolc-Tapolca 46292/9 és 46292/10 helyrazji számú ingatlanokon a Miskolctapolca, Bencés apátság és bronzkori település feltárási munkáinak területén a Felügyelőség munkatársa előzetes értesítés nélkül helyszíni bejárást tartott. A területen a város önkormányzatának megbízásából a Hermann Ottó Múzeum végez ásatást, melyre a Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája adott feltárási engedélyt. A bejárás során a Felügyelőség megállapította, hogy a régészeti ásatás közben keletkezett földet és köveket a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. tulajdonában lévő volt strandfürdő területére rakták le, a tulajdonos engedélyével.

Rajta tartják a szemüket

A válaszadó leszögezi: „Felügyelőségünk vizsgálja a deponált föld és kövek további sorsát. Amennyiben azokat nem töltik vissza az ásatás területén, akkor hulladéknak minősülnek, és ennek megfelelően kell kezelni őket. Ebben az esetben a Felügyelőség az erre vonatkozó közigazgatási eljárást megindítja."

Kérdések a levegőben

Előbb említett kérdéseinkkel csaknem egy időben, azaz május 16-án Pásztor Imréhez, a Miskolc Holding szóvivőjéhez ugyanezen témában a következőkel fordultunk: „Ha a tapolcai strand területére azért nem tervezhető az új strand, mert - tőlük származó információ szerint - rendezetlenek a tulajdonviszonyok, miként lehet az, hogy depónak használják; konkrétan: oda hordják a törmeléket a másik tapolcai feltárásról (Bencés kolostor)? Lehet ilyet tenni, már csak környezetvédelmi szempontból is? Miben áll a tulajdonviszonyok rendezetlensége, s milyen megoldásokban gondolkodnak?” Ezen kérdésekre május 25-ig nem kaptunk választ.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában