Helyi közélet

2012.04.20. 09:15

Szeressük a maradékot!

Miskolc - Felmérések szerint a háztartások fele azért dob ki élelmiszert, mert túl sokat főztek. Pedig a maradékokból elsőrangú fogásokat lehet készíteni! Ráadásul egy csomó pénzt is megspórolhatunk.

Miskolc - Felmérések szerint a háztartások fele azért dob ki élelmiszert, mert túl sokat főztek. Pedig a maradékokból elsőrangú fogásokat lehet készíteni! Ráadásul egy csomó pénzt is megspórolhatunk.

Tegye el és használja fel a maradékot, varázsoljon belőle új fogást!

A maradékokat adagonként tegye el dobozokba. Ha pár napon belül nem fogy el, fagyassza le!

A legtöbb, hűtőbe tett maradékot 3-4 napon belül fel kell használni.

Újramelegítéskor legalább 75°C-ra forrósítsa fel.

A legkisebb maradékot is össze lehet turmixolni a kisbabának vagy gyerekadagként tálalni másnap.

Elképesztő, hány fogás készíthető egy csirkéből: ha csirkesült van vasárnap, a maradékból remek rízseshúst készíthetünk, vagy szendvicsbe tehetjük. Ha van ideje, a csontokat megfőzheti húslevesnek.

Könnyen készíthetünk leveseket a maradékokból. A maradék húsból és zöldségből készíthetünk húslevest. Ezt fagyasszuk le jégkocka-tartóban, és használjuk kis adagonként.

Ugyanezt tehetjük az üveg alján megmaradt sörrel és borral: a kis kockákra fagyasztott darabkák jól jönnek később szószok és raguk főzésekor.

A maradék zöldséget turmixolva tésztaszószhoz is felhasználhatjuk.

A megszáradt kenyérből készítsünk kenyérkockát. Feldarabolás után tegyük a sütőbe barnulásig. Légmentes dobozban öt napig eláll, de le is lehet fagyasztani.

A száraz kenyeret le is turmixolhatjuk, így házi zsemlemorzsát kapunk.

A megszáradt kekszeket és süteményeket is felapríthatjuk turmixgéppel. Ezek jó adalékok mindenféle édességhez, pudinghoz.

Ha lehet, hogy megmarad a saláta egy része, akkor az öntetet mindenki a saját tányérján adja csak hozzá. Öntet nélkül ugyanis sokkal tovább eláll a saláta. Másnap használhatjuk köretként, vagy kerülhet szendvicsbe.

Étteremből is mindig vigyük haza a maradékot!

Forrás: Életet az ételnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában