Helyi közélet

2012.04.09. 11:16

Rászálltak az adóelkerülőkre

Miskolc - Ráijesztettek a fináncok a külföldi rendszámot jogtalanul használókra, megduplázódott a regisztrációs adóbefizetések száma.

Miskolc - Ráijesztettek a fináncok a külföldi rendszámot jogtalanul használókra, megduplázódott a regisztrációs adóbefizetések száma.

A tervezett 70 helyett 129 millió forint regisztrációs adó folyt be az idei év első három hónapjában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságához, tájékoztatta lapunkat Varga Zoltán, a NAV Észak-magyarországi Regionális VP Főigazgatóságának sajtóreferense. Az ugrásszerű befizetések hátterében a regisztrációs adó csökkentése és a március elején elindított, a külföldi rendszámok jogszerű használatát célzó ellenőrzések állnak a szakemberek szerint. Az észak-magyarországi régióban az ellenőrzési sorozat kezdete óta kilenc eljárást indított eddig a NAV, külföldi rendszámot használó és üzemeltető, magyarországi lakóhellyel rendelkező autósok ellen. Egy autós esetében már megszületett a határozat. Őt 200 ezer forintos közigazgatási bírsággal büntették. A többi esetben még folyamatban van az eljárás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága március elsejétől ellenőrzi fokozottan a külföldi rendszámok használatának jogszerűségét. Régió-szerte ellenőrzési pontokat állítottak fel, több helyen pedig „mozgó” járőrök dolgoznak, akik a forgalomból emelik ki a külföldi rendszámú autókat. Azok az autósok, akik illegálisan, az adóelkerülés miatt használják a külföldi rendszámú autót, idén január közepéig lehetőséget kaptak arra, hogy kedvezményesen, a regisztrációs adó feléért kiváltsák a magyar rendszámot. Részben az akciónak köszönhetően a tavalyinak (390) több mint dupláját, 788 autó és motor regisztrációs adóigazgatási eljárását kezdeményezték idén áprilisig. Így a regisztrációs adók mintegy 40 százalékos csökkenése ellenére is a régióból 129 millió forint folyt be ebből az adónemből az államkasszába.

Az ellenőrzési akció egyébként tovább tart. Továbbra is a külföldi rendszámú autók, belföldi jogszerű használatának ellenőrzése az ellenőrzések célja. Akikről megállapítják, hogy illegálisan használják a külföldi rendszámú autót, akár 800 ezer forintos bírságra is számíthat, tette hozzá Varga Zoltán.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában