Helyi közélet

2012.04.18. 16:16

Pénzt utcán nem adnak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Segélyosztáskor nagy a csoportosulás a posták előtt, persze nem mindenhol...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Segélyosztáskor nagy a csoportosulás a posták előtt, persze nem mindenhol...

Kazincbarcikán és Ózdon például már évek óta nem ez a helyzet. Miskolcon pedig április végétől szeretnék megszüntetni a közterületen való pénzkifizetést. „Erről április 11-én állapodott meg a Magyar Posta Zrt., a Miskolci Polgármesteri Hivatal, a Miskolci Rendőrkapitányság, a Közterület-felügyeleti és Rendészeti Osztály és a polgárőrség – áll a miskolci önkormányzat közleményében. – Az intézkedés célja a törvényi előírások betartása, a közrend és közbiztonság fokozása Miskolcon.”

„Az erre vonatkozó szabályzat mindig megvolt, de az élet sokszor felülírja a szabályokat” – ezt már Kovács László, az ózdi postahivatal vezetője mondta lapunknak. Hozzátette: Ózdon is magas azoknak a száma, akik segélyből élnek, ezért itt is jellemző volt a tömeges kifizetés. Két évvel ezelőtt azonban elhatározták, változtatnak ezen. Egyik napról a másikra nem lehetett, fokozatosan vezették be azt, amit egyébként a szabályzat is előír: „a postai szolgáltató a postai küldeményt a címzettnek, illetve az egyéb jogosult átvevőnek a feladó által megjelölt helyen köteles kézbesíteni”.

Kovács Lászlótól megtudtuk: közel 3 hónapos szoktatási idő volt, ezalatt szórólapokon és szóban is tájékoztatták az érintetteket, hogy csak a lakcímükön vehetik majd át a járandóságukat. Megértették? „Igazából igen, tudomásul vették” – válaszolta a postahivatal vezetője.

A kézbesítőket érte-e valamilyen atrocitás a változás miatt? „Nem, kisebb problémák voltak, de a rendőrség, polgárőrség sokáig segítette a munkánkat” – tudtuk meg.

Úttőrők voltak

Az ózdi példa azonban nem egyedi, sőt, megyénkben – ahogy Kovács László fogalmazott – Kazincbarcika volt az úttörő, ott tartatták be először a kifizetésre vonatkozó szabályozást.

Csutorné Fruskó Erzsébet, a kazincbarcikai postahivatal vezetője elmondta: ők körülbelül 3-4 éve kezdeményezték az utcai kifizetés megszüntetését. Ehhez kérték a helyi önkormányzat, a rendőrség, a polgárőrség és a kisebbségi önkormányzat segítségét. „Kerekasztal beszélgetést szerveztünk, és ott a város biztosított minket a támogatásáról” – mondta a hivatal vezetője.

Kazincbarcikán is néhány hónapos előkészítést igényelt az új módszer. Ott is szórólappal, személyes megkeresésekkel tájékoztatták az érintetteket. Így nem okozott gondot az átállás. „A postai alkalmazottnak sem jó, ha körbeveszik, amikor kifizetés van, nem biztonságos, de az ügyfélnek sem, mert át sem tudja számolni az összeget” – magyarázta Csutorné Fruskó Erzsébet.

ÉM-NSZR


Ki tudja, ki kapja

Amíg a cikkhez szükséges adatokat, információkat próbáltuk összegyűjteni, addig számos történetet hallottunk a közterületen történő kifizetésekről. Például azt – ami talán sokak számára ismert –, hogy az uzsorások is megjelennek az ilyen kifizetéseken, és amint a segélyezett átveszi a pénzt, néhány lépéssel arrébb már el is veszik tőle.  

De volt olyan történet, amin igencsak elcsodálkoztunk, például az, amikor a postás minden előzetes igazolás, meghatalmazás nélkül, pusztán bemondásra, más címére vitte ki a nyugdíjat. A történet mesélője nevét nem adta a cikkhez, de elmondta, nagynénje kórházban volt, ezért megkérte őket, hogy a nyugdíját vegyék át. Mondták neki, hogy meghatalmazás nélkül ők ezt nem tehetik. Mire a néni elmondta, akik otthon ápolják, azok is átvették már többször az ő nevében. És valóban, mesélőnk ugyanis egyszerűen kinyomozta, ki a postás, felhívta, elmondta ő az egyik rokona a segélyre jogosultnak, és szeretné, ha az ő címére vinnék ki a pénz egy részét. És így történt, ő levette az összegből a befizetésekhez szükséges részt, a többit pedig ki tudja, ki kapta...


Miskolc, 2012. április 17., kedd (MTI) - Megszűnik a közterületen történő pénzfizetés Miskolcon április végétől, a postásoktól már nem kérhetik pénzüket a postahivatal előtt a segélyezettek, miként azok sem, akik családi pótlékra jogosultak.

Miskolc - Megszűnik a közterületen történő pénzkifizetés Miskolcon 2012. április végétől. Erről április 11-én állapodott meg a Magyar Posta Zrt., a Miskolci Polgármesteri Hivatal, a Miskolci Rendőrkapitányság, a Közterület-felügyeleti és Rendészeti Osztály és a polgárőrség. Az intézkedés célja a törvényi előírások betartása, a közrend és közbiztonság fokozása Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában