Helyi közélet

2012.04.20. 14:12

Patikamúzeum keresi első darabjait

Borsod-Abaúj-Zemplén - Régi gyógyszertárak emlékét őrző tárgyakat keres a Megyei Gyógyszerészeti Kamara.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Régi gyógyszertárak emlékét őrző tárgyakat keres a Megyei Gyógyszerészeti Kamara.

- A Megyei Gyógyszerész Kamara új elnökksége azzal bízott meg, hogy szervezzem meg megyénk gyógyszerészeti múzeumát - hallottuk dr. Pesti Ferenc szentistváni patikustól, aki maga is elnökségi tag (korábban hosszú időn át töltötte be a megyei elnök tisztét). - Körevélben arra kértem a gyógyszerészeket, hogy akik szívesen adományoznának gyógyszerészettel kapcsolatos emlékeket, eszközöket, tárgyakat, ezt a szándékukat jelezzék. Bevallom eddig egy megkeresés sem érkezett, de még reménykedem. tervezem azt, is, ha elegendő felajánlás érkezne, kikérném a Hermann Ottó Múzeum igazgatójának tanácsát is. Első lépéslént a kamara miskolci székhelyén helyezhetnénk el a szakma tárgyi emlékeit, megfelelő tárlókban, ahol minden kiállított tárgy mellett táblán tüntethetnénk fel a tárgy nevét, korát, származási helyét és az adományozó nevét. Természetesen más megyéből származó gyógyszerészi vonatkozású tárgyakat is szívesen fogadunk.

Ha netán...

Ha netán kinőnék az adott keretet, akkor elhelyezhetnénk a tárgyakat akár egy felszámolásra kerülő patikában is, ahol külső érdeklődők is láthatnák. Efféle patikamúzeum van például Sopronban is, ráadásul nagy látogatottságnak örvend.

Dr. Pesti Ferenc tudomása szerint régi berendezések között működő patika is van a megyében talán egy tucat. - Hogy nem több, annak oka: a régi tárlók szépek, de nem praktikusak - tudtuk meg tőle.

A kamara tulajdonában is volt egy berendezés, a Sas patikáé, de azt átadták a Semmelweis Kórháznak.

Dr. Pesti Ferenc szentistváni gyógyszertárában is van egy régi berendezés, egy múlt század eleji amerikai pénztárgép, amely még az édesapja patikájában szolgált. Rákérdeztünk: azt felajánlaná-e.

- Az ahhoz túlságosan értékes, azt nem adnám - vallotta meg - de azért akadna, amivel hozzájárulnék: kisebb patikai eszközök, gyógyszerkönyvek, fényképek, mérlegek, szárító szekrény, parlamenti jegyzőkönyvek.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában