Helyi közélet

2012.04.14. 17:08

Műhelytámogatások: direktbe

Miskolc - Szabó Bence számára órási csalódás, hogy a kardcsapat nem jutott ki az olimpiára.

Miskolc - Szabó Bence számára órási csalódás, hogy a kardcsapat nem jutott ki az olimpiára.

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója tartott előadást pénteken délután Miskolcon, a város Polgármesteri Hivatalának konferenciatermében, Rónai Kálmánnak, a Magyar Birkózó Szövetség alelnökének a meghívására. Ennek során több témakört is érintett a vendég, szót ejtett a Magyar Olimpiai Bizottság új feladatairól, a szervezet nemrégiben történt átalakításáról, a finanszírozások formáiról, valamint a magyar sportolók londoni felkészüléséről, a kvalifikációs helyzetről. A kétszeres olimpiai bajnok, egykori vívónak a lényegi információkat érintő, tömör előadása után a hallgatóság kapott szót, és tehetett fel kérdéseket.

A sport ,,sláger témája” a TAO-s pénzekkel kapcsolatos felvetések ezúttal is előkerültek, a visszatérő kérdés, hogy a látványsportágak (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda) mellett a többi sportág bekerülhet-e ebbe a kedvezményezetti körbe (hogy a gazdasági társaságok nyereségadójának az állami kasszába történő befizetése helyett a sportszervezetek részesüljenek ezekből a pénzekből), de Szabó Bence szerint ez nincs napirenden, talán csak a röplabdának van esélye arra, hogy egy esetleges bővítés során helyet kapjon a TAO-s körben. Mint azt a MOB sportigazgatójától megtudtuk: a Magyar Olimpiai Bizottság is tervez a jövőben egyfajta kiemelés, ugyanis ,,A” és ,,B” kategóriába szándékoznak sorolni a sportágakat, azért, hogy a támogatások odaítélésekor a tradicionális, a múltban jó eredményeket felmutatni képes, jelentős bázissal, szakmai háttérrel rendelkező sportágak működése zavartalan legyen.

A műhelytámogatásokról

Szabó Bence azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a műhelytámogatások korábbi rendszerét átalakítják, a jövőben nem a szövetségeken keresztül folyósítják majd a pénzeket – ugyanis előfordult, hogy ezek nem időben, vagy nem teljes összegében érkeztek meg a címzettekhez – hanem az egyes sportszervezetekkel direkt támogatást köt majd a MOB. Mint megtudtuk: a műhelytámogatások összege is növekszik, a korábbi évi 170 millió forintról 300 millióra.


A vívásról

Mint egykori vívó, volt vívó szövetségi kapitány a sportágával, illetve annak szerény olimpiai kvótaszerzésével kapcsolatban is kapott kérdést Szabó Bence, amire ezt válaszolta:

"A sportágnak van, lehet jövője, elég ha csak a legutóbbi junior világbajnokságon szerzett érmek számára gondolunk. A sportágon belül a problémát a szövetség berkein belül zajló folyamatok okozzák. Különböző személyek, csoportok egymás ellen harcolnak a pozíciókért, a támogatásokért, így nem lehet zökkenőmentesen felkészülni egyetlen versenyzőnek sem. Számomra óriási csalódás, hogy a kardcsapat nem jutott ki az olimpiára, hogy egyik csapatunk sem lesz ott, Londonban. Ezt látva már most, az olimpiai előtt meg kell tenni az szövetség átalakításhoz szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ötkarikás játékok után, a következő olimpiai ciklust a vívósport érdekeit szem előtt tartva lehessen felépíteni."

Keretbe, boxba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában