Helyi közélet

2012.04.05. 16:33

Milliókat keresett más személyijével

Debrecen, Tiszaújváros - A tiszaújvárosi férfinak „lett” egy debreceni lakása, és több tízmilliós adóssága.

Debrecen, Tiszaújváros - A tiszaújvárosi férfinak „lett” egy debreceni lakása, és több tízmilliós adóssága.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa csütörtöki ülésén megváltoztatta az elsőfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét, és bűnösnek mondta ki a vádlottat két rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, egy rendbeli folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás, és három rendbeli közokirat-hamisítás bűntetteiben, ezért 4 év 2 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte – súlyosítva ezzel az elsőfokon kiszabott 3 év 6 hónap börtönbüntetést –, valamint 16,8 millió forint összegű vagyonelkobzást elrendel el vele szemben, tájékoztatta lapunkat Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője. Az ítélőtábla további egy rendbeli csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, így az ügy harmadfokon a Kúrián folytatódhat.

Hiteleket vett fel a talált igazolvánnyal

Egy tiszaújvárosi férfi 2005 decemberében elvesztette személyazonosító okmányait, köztük régi típusú személyi igazolványát. Az iratok hiányát 2006 januárjában észlelte, de csak februárban jelentette be az Okmányirodában.

A vádlott megszerezte a személyi igazolványt és annak felhasználásával egy sor bűncselekményt követte el. 2005 decemberében az igazolvány gazdájaként olyan hamis adásvételi szerződést nyújtott be a Debreceni Körzeti Földhivatalhoz, mely szerint 37,2 millió forintért megvásárolt egy debreceni ingatlant egy házaspártól. A szerződésen szereplő ügyvédi aláírás és pecsét hamis volt, azt nem az ügyvéd készítette, a házaspár pedig az ingatlant nem adta el, a szerződésen szereplő aláírásuk nem tőlük származott, ahogy vevőként aláíró sem a személyi gazdája volt. A földhivatal azonban a hamis tartalmú adásvételi szerződés alapján az igazolvány gazdáját jegyezte be tulajdonosként. Az ingatlan akkori forgalmi értéke 46,65 millió forint volt.

A vádlott célja az volt, hogy a hamis személyivel az ingatlanra banki kölcsönöket vesz fel. Ha már nála volt az igazolvány, másra is használta: mobiltelefont és előfizetést vett vele, majd egy debreceni bankfiókban 105,660 svájci frank szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel a házra. A férfi 2006 márciusában egy valótlan tartalmú nyilatkozattal elérte, hogy a bank jelzálogjogát a földhivatal törölje az ingatlan-nyilvántartásból, majd egy ingatlanhitelek nyújtásával foglalkozó cégtől is felvett 20,5 millió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, elenyésző súllyal a vádlott beismerő nyilatkozatát, súlyosító körülményként pedig a bíróság a halmazati büntetést, a folytatólagosságot vette figyelembe, illetve, hogy vagyon elleni cselekményei jelentősen túllépték a kétmillió forintos alsó értékhatárt.

ÉM


Debrecen - Az elsőfokú bíróság tényállása szerint D. Géza Csaba egy tiszaújvárosi férfi (P. F.) által 2005 végén ismeretlen körülmények között elveszített személyi igazolvánnyal követte el a bűncselekményeket. Az igazolványba az eredeti fotó helyett - megtévesztésül - a vádlott fényképe került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában