Helyi közélet

2012.04.14. 12:29

Mennyit ér a képviselőség?

Miskolc - Nem kizárt, hogy újra elhalasztják a képviselői fizetések újraszabályozását. Sok az ellenzője.

Miskolc - Nem kizárt, hogy újra elhalasztják a képviselői fizetések újraszabályozását. Sok az ellenzője.

A mögöttünk álló héten több fordulóban tárgyal a KDNP vezetése a Fidesz-frakció illetékeseivel, miután egyértelművé tették, hogy nem akarják elfogadni a Fidesznek a képviselői fizetésekről szóló javaslatait.

A Fidesz frakcióvezetője által javasolt rendszer lényege, hogy néhány kivételtől eltekintve minden képviselő ugyanannyit keresne. A fizetést a helyettes államtitkároknak járó tiszteletdíjhoz kötnék, ami jelenleg havi bruttó 745 ezer forint. A fizetés nem függne attól, hogy a képviselő választókerülete milyen messze van Budapesttől, sem attól, hány bizottságban dolgozik a képviselő. Ugyancsak ejavaslatban szerepel az összeférhetetlenségi szabály is, amely kizárná, hogy a képviselők mellékállásban keresőtevékenységet folytassanak. (A megyénkbeli országgyűlési képviselők között van, aki orvosként praktizál, de akad alpolgármester és önkormányzati cégvezető is.)

Emelés vagy csökkentés?

- A Jobbiknak az a véleménye, hogy amit a nép felé fizetéscsökkentésként kommunikál a Fidesz, az voltaképpen burkolt fizetésemelés. Úgy tudjuk ugyanis, hogy az államtitkári fizetés mellé még 120-150 ezer forintot is tennének havonta üzemanyagkártyára, továbbá 30 ezer forintig telefonköltség-térítés is járna, sőt, még a lakásbérlést is fizetnék - véli Egyed Zsolt megyénk jobbikos országgyűlési képviselője. Elmondta, jelenleg az ő fizetése bruttó 1 millió forint körül van (nettó 650 ezer), ugyanakkor ebből meglehetős költségeket is állnia kell. Rábólintott arra: ezek szerint azzal, ha saját álláspontjuk mellett kiállnak (vagyis ellenzik a fideszes javaslatot), azzal ő maga is rosszabbul jár anyagilag.

- Mi azt szeretnénk, ha annak függvényében tennének különbséget a képviselői fizetések között, hogy ki mennyire vesz részt az országgyűlés munkájában. Ismerünk olyan képviselőket, akik ugyancsak ritkán vannak jelen az üléseken - mondta Egyed Zsolt. Azt is hozzátette: az ő párt-alapszabályzatuk eleve előírja, hogy országgyűlési képviselő nem lehet sem polgármester, sem megyei közgyűlési, sem önkormányzati képviselő. Az országgyűlési képviselők mellékállásban folytatott keresőtevékenységének tiltásával azonban egyetért a Jobbik: közöttük csupán egynek van a képviselőség mellett mellékállása, nevezetesen jogi praxisa.

Ha választani kellene...

- A képviselői fizetésekről szóló javaslat tárgyalása még alakulóban van. Őszintén szólva engem kevéssé érdekel, mert ezt a tevékenységemet sosem a pénzért csináltam, igaz, az orvoslást sem. Egyébként egyikhez sem elég az akarás, mindkettőt szeretni is kell. Amúgy kívülről másként ítéli meg a helyzetet az ember, mint belülről. Úgy gondolom, azért is meg kell dolgozni, hogy valaki képviselő lehessen. Igaz, nem annyira, mint azért, hogy valaki orvos lehessen. Különbséget is nehéz tenni, mert az egyik embernek a kis munka is nagy teher, a másiknak a sokkal több sem az. Ha válaszút elé állítanának, akkor a betegeket választanám - reagált kérdésünkre dr. Nagy Kálmán, megyénk KDNP-s országgyűlési képviselője, a Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központjának igazgatója, osztályvezető főorvosa.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában