Helyi közélet

2012.04.03. 17:17

Megvédik a Bodrogközt

Sárospatak - 95 közmunkást foglalkoztat a Bodrogmenti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat.

Sárospatak - 95 közmunkást foglalkoztat a Bodrogmenti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat.

A 115 ezer hektár területet felügyelő Bodrogmenti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat idén 95 közmunkást foglalkoztat annak érdekében, hogy megvédjék a területet az esetleges ár- és belvíztől.

570 kilométernyi víz

– A 115 ezer hektáron összesen 570 kilométernyi vízfolyás-, 17 szivattyútelep tartozik hozzánk – mondja Vinnai Miklós, a Bodrogmenti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat vezetője. – Ennek a területnek a tisztítását, karbantartésát, a szivattyúltelepek üzemeltetését a saját személyi állományunkkal nem tudjuk megoldani, ezért indultunk neki a Start közmunkaprogramnak. Annál is inkább, mert 2012-ben költségvetési szinten egy fillért sem kaptunk eddig. Talán csak egy átmeneti állapot ez, mert az ország egész területét lefedő vízvédelmi társulatok januártól átkerültek a vidékfejlesztéstől a belügyhöz. A tennivalók viszont nem csökkentek, így úgy döntöttünk, a közmunkaprogram keretében igyekszünk megoldani a feladataink jelentős részét. A tapasztalataink szerint kellő szervezettség mellett megfelelő hatékonyságú munkát lehet így végezni.

Vinnai Miklós elmondta, elsősorban a bodrogközi csatornák és tározók karbantartásával foglalkoznak a közmunkások, mert ár- és belvíz szempontjából a régióban ez a legveszélyeztetettebb terület.

Ne kelljen utazni

Apróhomok mellett a csatorna partján a vízlefolyást akadályozó növényzetet irtja tizenegy közmunkás.

– Igyekeztünk a munkásokat úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebbet kelljen utazniuk – mondja Tompa Gábor munkavezető –, így itt is zömmel apróhomokiak dolgoznak. Kenézlőtől egészen Pácinig tart a munkaterület, ezért több csoport is dolgozik egyszerre, amelyeknek a munkáját folyamatosan ellenőrizzük. Nálunk is van lemorzsolódás, de a legtöbben igyekeznek megragadni ezt a lehetőséget.

– Tavaly még több mint hatvanezer forintot kaptunk – mondják az apróhomoki csoport tagjai –, idén csak negyvenhétezer forintot, de az is több, mint a szociális segély. Ha volna más munkalehetőség, mi se itt dolgoznánk, de ha itt fizetnek, akkor ezt vállaljuk el, mert kell a pénz.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában