Helyi közélet

2012.04.20. 16:33

Kolostor- és csapatépítés egyben

Miskolc - Most szombaton már a kilencedik koncertet tartják a szentléleki kolostorrom megmentésének támogatására.

Miskolc - Most szombaton már a kilencedik koncertet tartják a szentléleki kolostorrom megmentésének támogatására.

A Csatárlánc baráti társaság 2011-benhatározta el, hogy jótékonysági rendezvényekkel, szponzorok támogatásával, önkéntesek munkájával megmenti a végső pusztulástól a bükkben található, omladozó szentléleki romokat. A hamarosan induló munkálatok két fő részre oszthatók: az egyik a kolostor templom részének, a szentélyt a templom hajójától elválasztó, omladozóban lévő diadalívnek állagmegóvása, a másik a kolostorrész feltárása, bemutathatóvá tétele. Elsősorban ez utóbbihoz várnak önkéntes csoportokat. Minderről többször is írtunk az Északban és a Borsod Online-on is. Megemlítettük: a segítségnyújtásnak többféle módja van: pénzbeli és természetbeni adományokon túl a kétkezi munka. Pénzt közvetlenül is lehet átutalni, de adománygyűjtő koncerteket is szerveznek. (Április 21-én a Fazekas Utcai Iskola hangversenytermében lesz a „Győztesek Gálája”, 28-án a Miskolci Mágnes Tehetségkutató Gálája lesz ugyanott.) A koncertekre a belépés ingyenes, de a helyszínen adományjegyek vásárolhatók, 500, 1000, 2000 vagy 5000 forintért. A nagyobb részvétel, valamint a fiatalok felé való nyitás jegyében könnyűzenei koncerteket is terveznek, amelyek helyszínéül középiskolások és egyetemisták által látogatott szórakozóhelyet választanak.

„Betömni a lyukakat”

- Az eddigi koncertekből 300 ezer forint körüli összeg gyűlt össze, a legkisebb bevételünk 20 ezer, a legtöbb 60 ezer forint körül volt. Viszont a koncerteknek nem is ez az egyetlen célja, hanem az is, hogy megmozgassuk egy kicsi a város kulturális életét, másfelől úgymond reklámot teremtsünk az akciónknak: minél többen tudjanak róla. Ezt az összeget csak anyagköltségre fordítjuk, mondhatom úgy is: ebből pótolgathatjuk majd a természetbeni felajánlások között keletkező lyukakat - mondta el a Csatárlánc alapítója és szervezője, Karlowits-Juhász Orchidea.

Mint megtudtuk: az eredetileg tervezett régészeti, feltáró munka a múzeum fenntartói változása miatt valamelyest csúszik, de a szakemberek a diadalív helyreállításához hamarosan hozzálátnak, már folyamatban van a kövek kihordása, s találtak hozzá kőfaragú mestert is. A többi munka dandárja júliusra-agusztusra várható, akkorra remélhetőleg lekerül a boltívet tartó állványzat. A közelben két turistaház is felajánlotta, hogy a területén a segítő csapatok sátrazhatnak, ezáltal szeretnék kiterjeszteni önkéntes felhívásukat.

Szervező is kerestetik

- Abban gondolkozunk, hogy a cégeknek is felajánljuk, hogy csapatépítő céllal vegyenek részt egy-egy hétig. Tárgyalásban vagyunk a Miskolci Egyetemmel is, hogy az antroplógus valamint a történész hallgatók számára a részvételt szakmai gyakorlatként fogadják el. Egy hétnél kevesebb időre nem nagyon van értelme kijönni, hiszen nem volna jó, ha azzal menne el az idő, hogy újra és újra el kell magyarázni a tennivalókat, újra és újra el kell osztani a feladatokat. Egyszerre 10-20 embernek tudunk értelmes munkát biztosítani - fűzte hozzá a szervező. Kiemelte: nagy szükségük volna olyan önkéntesre, aki a jelentkezőket koordinálná, egyeztetné az időontokat, tartaná az önkéntesekkel a kapcsolatot, mert ez már meghaladja az erőiket.

ÉM-SzK


Hol és hogyan

Jelentkezni lehet a [email protected] címen, vagy a 30/826-2069-es mobilon. További részletek: www.csatarlanc.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában