Helyi közélet

2012.04.19. 13:56

Itt bevált módszereket adnak át

Borsod-Abaúj-Zemplén - Határon átnyúló együttműködés a látássérültek aktívabb, sikeresebb életéért, társadalmi beilleszkedéséért.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Határon átnyúló együttműködés a látássérültek aktívabb, sikeresebb életéért, társadalmi beilleszkedéséért.A fogyatékos ügyben példátlan, határon átnyúló együttműködésről számolt be csütörtökön a Búzavirág Alapítvány részéről Németh Márta projektvezető. A 99 883 euró uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében a látássérültek rehabilitációjának Észak-Magyarországon kialakított, náluk jól bevált bevált módszereit adják át külföldi partnereknek: az Angel Dog Egyesületnek (Szatmár – Románia) és a „Dyvosvit” Látássérültek Egyesületének (Ungvár – Ukrajna). Céljuk, hogy a látássérültek jobban be tudjanak illeszkedni a társadalomba, képesek legyenek aktívabb és sikeresebb életet élni. Ennek érdekében a projekt keretében tábori keretek között olyan módszereket adnak át, amelyek által a látássérültek fejleszthetik az önbizalmukat és önértékelésüket, csökkenthetik a szorongásukat, megtanulhatják a hétköznapi tevékenységek elvégzését látás nélkül, dolgozhatnak hasznos eszközökkel, fejleszthetik a mozgás- és tájékozódó képességüket bent és kint egyaránt. A projekt másik pillérét a vakvezető kutyák képzése és átadása jelenti. A kitűzött célok között szerepel a társadalom figyelmének felhívása a látássérültek helyzetére, segítésük módszereire utcafórumokat rendeznek, tájékoztató kiadványokat jelentetnek meg, továbbá egy interaktív honlapot is létrehoznak.

Tizenhét hónapon át

A projektáprilis 15-én kezdődik és 17 hónapig tart, ezalatt 4 tanfolyamot és 4 tábort szerveznek, illetve 6 vakvezető kutyát adnak át látássérülteknek. A program mind a látássérültek, mind a látássérültekkel foglalkozó szakemberek számára nyitott, és a projekt erejéig ingyenes. Jelentkezni és a részletekről érdeklődni a [email protected] címen lehet.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában