Helyi közélet

2012.04.11. 19:53

Ismét Puccinira kerül a sor a miskolci nemzetközi operafesztiválon

Budapest, 2012. április 11., szerda (MTI) - Bartók művei mellett ismét Puccini darabokat vonultat föl idén a miskolci nemzetközi operafesztivál június 8. és 17. között.

Budapest, 2012. április 11., szerda (MTI) - Bartók művei mellett ismét Puccini darabokat vonultat föl idén a miskolci nemzetközi operafesztivál június 8. és 17. között.

A Bartók + Puccini 2012 Miskolci Operafesztivál programját beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón Kesselyák Gergely karmester, a 2001-ben Verdivel indult fesztivál egyik alapítója és idei művészeti igazgatója elmondta, hogy a fesztivál létrehozásakor úgy vélte, tíz év van az általuk kitalált programban. Most örömmel látja, hogy a koncepció felfrissítésével sokkal hosszabb távban gondolkodhatnak.

A fesztivált záró gálaesten valószínűleg vendégük lesz a sikeres orosz zeneszerző Alekszej Lvovics Ribnyikov, akit a világsajtó rockopera- és filmzeneszerzőként tart számon, Kesselyák szerint azonban igazi népopera alkotó.

A népoperát fontos kifejezésnek tartja a művészeti igazgató, mert úgy hiszi, hogy Verdi és Puccini népszerűségével versenyző művek keletkezhetnének napjainkban is, ezért a június 17-i Híd a jövőbe című koncerten terveik szerint nemzetközi zeneszerző pályázatot hirdetnek.

Miskolcon még nem szerepelt egy estén a három Bartók színpadi mű, most két alkalommal lesz látható és hallható A kékszakállú herceg vára, Lukács Gyöngyivel és Alexandru Agachéval, valamint A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Hamar Zsolt vezényli, a koreográfus-rendező Román Sándor lesz.

A produkcióban közreműködik az Experidance. Az MTI kérdésére Román Sándor elmondta, hogy a Bartók-jogok kezelőjével, Vásárhelyi Gáborral megismertette a koncepcióját és ő elfogadta, hogy bizonyos helyeken például a Mandarin első képében a librettóhoz képest több szereplő, néptáncosok legyenek színen.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere úgy vélte, hogy a fesztiválnál időszerűvé vált némi "ráncfelvarrás", a város 80 millió forintot ad az eseménysorozat megrendezéséhez, a Nemzeti Kulturális Alaptól 35 millió forintot várnak, a szponzoroktól legalább 30 milliót.

A koncepcióváltás egyik jellemzője, hogy több lesz az ingyenes program és egyes előadásokat, jelesül Puccini Toscáját kiviszik az utcára, az opera három felvonását külön-külön is eljátsszák. Az egész mű pedig a Nyári Színházban Vidnyánszky Attila rendezésében kerül színre.

Puccini Triptichonját, A köpenyt, az Angelika nővért és a Gianni Schicchit idén a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékában kétszer játsszák el. Más külföldi vendégtársulat idén nem lép fel Miskolcon. A Turandot koncertszerű előadásban hangzik el. (Puccini operáit 2002-ben játszották már a miskolci nemzetközi operafesztiválon.)

A Bohéméletből Bohém Casting címmel Zsoldos Béla dzsessz muzsikus közreműködésével egy rockosított változat készül. A rendező Kerényi Miklós Gábor szerint a módosított szüzsé mai fiataloknak szól és a történet olyan, mint egy film az életről, de az is igaz, hogy élet filmként jelenik meg. A fesztivál után tíz alkalommal a Thália Színházban is műsorra tűzik a produkciót.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában