Helyi közélet

2012.04.13. 09:59

Hivatásához közelálló témát választott

Miskolc - Zsákutca 2012 címmel új darabon dolgozik a Miskolci Musical Műhely. Arcok a megyéből: Albert Tamás musical-szerző.

Miskolc - Zsákutca 2012 címmel új darabon dolgozik a Miskolci Musical Műhely. Arcok a megyéből: Albert Tamás musical-szerző.Albert Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság életvédelmi főnyomozója ismét musicalt ír, ám ezúttal már a szakmáját is „becsempészi” a darabba. Bár hivatása gyakorlása során éppen elég borzalommal találkozik, nem horrormusicalt komponál, hanem drogprevenciós darabot. Kénytelenségből írta A főnyomozó eredetileg kislánya miatt kezdett musicallel foglalkozni, az akkor négy éves gyereket tánciskolába hordta, így a próbákon – kezdetben mint gyermekére várakozó apuka – ő is kénytelen volt részt venni. Aztán az egyik főszereplő kiesett, így Albert Tamás ugrott be helyette.

Nem sokkal később életre hívta a Miskolci Musical Műhelyt, ám ekkor nehézségbe ütközött: az ismert musicalek jogdíja olyan magas, hogy azt amatőr társulat aligha tudja megfi zetni, így kénytelen saját darab írásába fogni. Számokat komponált, amelyek lassan összeálltak, és megszületett a Noé bárkája, avagy az özönvíz legendája. A szövegkönyvet Trencsánszky Krisztina és lánya, Réz Dorina írta, a zenét Albert Tamás szerezte, a darabot pedig Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze rendezte. Bemutatkozásuk várakozáson felüli sikert aratott, mind a nézők, mind a média felkapta, és a megye számos pontjára, majd 2011 nyarán Balatonlellére is meghívást kaptak. Egy lány sorsán keresztül A Noét a Gárdonyi, Láthatatlan emberét feldolgozó Zéta követte, ami a honfoglaló magyarok korába repítette a néző- hallgatókat.

Ma már – két sikeres darabbal a háta mögött – Albert Tamás rutinos szerzőnek számít. „Rendőri munkám során a kollégáimmal együtt többször szembesülnünk kellett már vele, milyen pusztítást képes okozni a rosszul megválasztott társaság és a kábítószer, ezért arra gondoltam, egy olyan darabot írunk, ami tényleg a fi atalokhoz szól, a fi atalok nyelvén, de amellett, hogy szórakoztat, a főhős sorsán keresztül mutatja be, hová vezet ez”, mondta. A történet középpontjában a fi atalok körében népszerű partidrogokra épülő bűnözés áll, de nem a „hagyományos” tiltó módon szólítja meg a közönséget. Albert Tamás is tisztában van vele, milyen hamisan cseng az intelem azok szájából, akiknek nincs tapasztalatuk a kábítószerekkel, és ezt a fi atalok meghallják, s azt is tudja, hogy a kategorikus tiltás önmagában nem vezet eredményre – már csak a kamaszok lázadó hajlama, daca miatt sem –, ezért választották a „példatörténet” módszerét.

A sztori főszereplője egy lány, akivel a fi atalok könnyen tudnak azonosulni, az ő sorsába tekinthet be a Zsákutca 2012 című darab nézője. A címadás is tudatosan kettős: a történet ugyan egy zsákutcában játszódik, de jelképezi a droghasználat „perspektíváit” is.

Május 19-én 18 órai kezdettel lesz az ősbemutató, a miskolci Művészetek Házában.

 "Majd a megye általános- és középiskolásai számára szeretnénk minél több helyen bemutatni a darabot”, tette még hozzá Albert Tamás, akitől megtudtuk még: a musicalben szereplő dalok, zenék, táncok kimondottan a fiatalok ízléséhez közel állóak lesznek, sőt, néhány dalt maguk a műhely ifjai írnak. Arra törekszenek, hogy kellően változatos stílusúak legyenek a dalok, hogy az első perctől az utolsóig le tudják kötni fiatal nézőiket. „Ha csak egyetlen gyerekre hatást tudunk gyakorolni, és ő nem nyúl droghoz, vagy odafi gyel arra, hogyan választja meg a társaságát, már megéri megcsinálni ezt a darabot”, mondta Albert Tamás. Ezzel csak egyetérteni lehet.

 

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában