Helyi közélet

2012.04.15. 10:04

"Elvehetik" a szabadságunk egy részét

Az alapszabadság egy része pótszabadsággá válik, így e napok száma csökkenthetővé válik júliustól.

Az alapszabadság egy része pótszabadsággá válik, így e napok száma csökkenthetővé válik júliustól.A jelenleg hatályos munka törvénykönyve szerint az alapszabadság mértéke 20 munkanap, ami a munkavállaló korának növekedésével szintén nő: 25 éves kortól 21 nap, 28 évesen már 22, mígnem 45 éves kortól már 30 nap alapszabadság jár. Az új munka törvénykönyvének július 1-jei hatályba lépésével az alapszabadság mértéke 20munkanap marad, ám az életkor előrehaladtával egyre több pótszabadság jár. Vagyis 25 éves kortól 1 nap, 28 évesen 2, és így tovább, 45 éves kortól már 10 nap. Tehát jóllehet az alapszabadság és pótszabadság összege ugyanannyi lesz, mint a jelenlegi alapszabadság, valójában azonban kollektív megállapodás, vagy a felek külön megállapodása alapján a pótszabadságnapok száma csökkenthető.

A pótszabadságokkal kapcsolatos kedvező változás, hogy januártól a gyermeket nevelő mindkét szülőnek jár 1 gyermek után 2, 2 gyermek után 4, annál több gyermek után összesen 7 pótszabadság jár az életkor alapján járó pótszabadságon felül.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában