Helyi közélet

2012.04.17. 10:18

Élhető várost szeretnének a gönciek

Gönc - Öt brigád dolgozik Göncön, hogy minél élhetőbb várost varázsoljanak a településből.

Gönc - Öt brigád dolgozik Göncön, hogy minél élhetőbb várost varázsoljanak a településből.Lassan egyenesbe jönnek Gönc anyagi és társadalmi gondjai. A közelmúltban nehéz hónapokat megélt kisvárosban ma már szorgos munka folyik. Az új városvezetés mögött kemény időszak áll, melyre a közösségi összefogás volt a jellemző, hiszen szeretnék Göncöt újra méltó rangjára emelni.

– Tavaly, július 10-én vettem át a város vezetését egy időközi választást követően – meséli Sivák János polgármester. – Göncön akkor éppen adósságrendezési eljárás zajlott, a korábbi vezetők jelentős leépítést voltak kénytelenek végrehajtani a település intézményeiben, és éppen kéthavi bérelmaradással küszködtünk. November végén lezártuk az adósságrendezést, kifizettük a béreket, a rendkívüli takarékossági intézkedéseknek köszönhetően ezt az évet tiszta lappal kezdhettük – újságolta a polgármester.

Szorgos kezek

Bár a gönci önkormányzat kevés művelhető földterülettel rendelkezik, de itt is elindult a Start munkaprogram. 108 helybéli ember közcélú foglalkoztatás keretében szorgoskodik azon, hogy az iskola konyháját ellássa zöldségfélével, gyümölccsel, lekvárral, szörppel, befőttel, savanyúsággal. Sivák Jánostól megtudtuk: a program öt brigádra épül, a brigádok munkája szorosan összefügg egymással. Vannak földművelők, akik a zöldségek, gyümölcsök termeléséért felelősek, ők a saját maguk által felépített fóliasátor gazdái is. Múlt héten érkezett a szintén pályázati pénzből vásárolt traktor, rotációs kapa, permetezőgép, fűnyírók, aggregátorok, motorfűrészek, közel 10 millió forint értékben.

Lakásokat újítanak föl

Egy másik brigád azokat a lepusztult lakásokat újítja fel, ahol a terményeknek a feldolgozása folyik majd ősztől: lekvárfőzés, zöldségcsomagolás, káposztasavanyítás. Egy másik, szintén felújítás alatt álló lakásban a férfiak fafaragással (utcanévtáblák), seprűkötéssel, kosárfonással foglalkoznak majd. A harmadik csoport a program keretében nyert betonkeverőgépek, rázóasztal és alapanyag felhasználásával térköveket, árok-, és patakmeder-burkolólapokat,

gyeprácsokat, szegélyköveket öntenek. Ezekből készül nemsokára a pékségig tervezett kerékpárút, a bevezető árkok és a patakmeder burkolása, a járdák felújítása. A program minden jel szerint nemsokára önfenntartóvá fejlődhet. Tízen az elszaporodott illegális hulladéklerakókat számolják fel és ellenőrzik folyamatosan, tette hozzá a polgármester.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában