Helyi közélet

2012.04.19. 19:59

„Legjobb prímását vesztette el a megye”

Miskolc - A fiatalon elhunyt Árvai Gabriella után két kisgyermek maradt félárván...

Miskolc - A fiatalon elhunyt Árvai Gabriella után két kisgyermek maradt félárván...

A tavaly december 10-én eltávozott Árvai Gabriella hegedűművész-népzenész emlékére barátai, zenésztársai jótékonysági koncertet szerveznek. A fellépők között lesz a Megyei Levéltár igazgatójaként is ismert Somorjai Lehel is.

Zenésztárs és barát

- Aznap épp egy miskolci próbára vártuk Gabit, két gyermekével. Úgy beszéltük meg, hogy várom őket a vonatnál, de nem érkeztek meg. Az élettársát sikerült elérnünk, aki a lakásban már élettelenül találta a párját, aki agyvérzést kapott, mellette a két gyerekkel - idézte fel a tragikus napot.

Somorjai Lehel azt is elmondta: Gabi szerette volna, ha ő és a felesége elvállalják két gyermeke keresztszülőségét. A keresztelő azóta megtörtént, de Gabi már nem lehetett jelen rajta.

- A miskolci születésű Gabi maga is korán, 14 évesen árvaságra jutott: az őt és nővérét egyedül nevelő édesanyja fiatalon meghalt. Gabi osztálytársának édesapja, Dicsuk Pál vállalta el fölöttük a gyámságot, s taníttatásukat - ezt már Gabi párja, Hoppál Mihály muzsikus mesélte el. - A fiatalabb lány elvégezte a Zeneművészeti Főiskolát is, s már utolsó évesként tanított is.

„Kihasználta az időt”

- Sok fellépése volt, számos zenekarban volt vezető prímás. Országosan és külföldön is ismerték, s bár elsősorban népi hegedűs, azaz prímás volt, mindvégig megtartotta szeretetében a klasszikus zenét - mondja élettársa. - Elfogultság nélkül kijelenthetem, hogy a megye a legjobb prímását veszítette el - méltatta párját.

Árvai Gabriella időközben Budapestre költözött, ott alapított családot.

- Igazi családanya volt, borzasztó türelelmmel viseltetett a gyerekek iránt. Kevés ideig örülhetett nekik, de visszatekintve: nagyon kihasználta azt az időt - állapította meg az apa, akit a gyerekekről is kérdeztünk...

- Hanga lányunk hároméves, egy igazi kis tündér, aki imád mindent, ami virágos, nyuszikás és cicás. Bors fiunk ötéves, ő egy kicsit csudabogár. Abszolút hallása van, s annyit van a kezében hangszer, amennyit hagyom, akár 12 órán át zenél egy nap: dobol, hegedül.

ÉM-SzK


A koncert

Helye, ideje: a diósgyőri Ady Endre Művelődési Ház, április 20., pénteken 17 órától. 

Fellépnek azok a miskolci népzenei, etno-zenei formációk, akikkel Árvai Gabriella együtt muzsikált: Borókás zenekar, Esztenás, Mintha (Keserű) zenekar, Számadó zenekar, Szöktető, Tényleg zenekar, a Szinvavölgyi táncegyüttes táncosai és a Misztrál zenekar

A belépő ingyenes, a szervezők a koncerten adományokat várnak Árvai Gabriella két kiskorú gyermeke megsegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában