Helyi közélet

2012.04.28. 15:09

„Csapjunk jó nagy zajt!”

Miskolc - Százéves a Magyar Cserkésszövetség, erre emlékezve tartanak cserkésznapot Miskolcon ezen a hétvégén.

Miskolc - Százéves a Magyar Cserkésszövetség, erre emlékezve tartanak cserkésznapot Miskolcon ezen a hétvégén. A II. cserkészkerület, azaz Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye cserkészcsapatai szombat délelőtt 10 órára felsorakoztak a Hősök terén az ünnepélyes megnyitóra. Voltak, akik énekelve és menetelve érkeztek a térre, mások futva vagy sétálva. A csapatvezetők jelentése és a közös ima után Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere mondott beszédet, melyben úgy fogalmazott: – Mutassátok meg ma és holnap a miskolci embereknek, hogy mit jelent magyar cserkésznek lenni! A cserkészcsapatok legfőbb célja, hogy támogassák az ifjúságot testi, lelki és szellemi téren a hagyományok figyelembe vételével. Hiszen az emberiség sorsa iránt felelősséget érző és vállaló fiatalokat szeretnék a társadalom számára nevelni.

Almanach

A fiatalok cserkésztapssal köszöntötték az alpolgármestert, majd Jerney Péter, a II. cserkészkerület ügyvezetője átnyújtotta neki azt az Almanachot, melyben a cserkészkerület történetét foglalták össze. A megnyitón Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség elnöke is beszédet mondott.– Az a célunk a kétnapos rendezvénnyel, hogy nagy zajt csapjunk a város közepén, és hogy megmutassuk: mi vagyunk a legjobb ifjúsági mozgalom. A két nap alatt épülhet a fizikumunk, a jellemünk, közben szoros barátságokat köthetünk – fogalmazott az elnök, majd bejelentette, 2013-ban Ócsa mellett egy nagy nemzeti tábort szerveznek, ez lesz az NNT 2013., melyre ötezer cserkész várnak, és legfőbb célja, hogy a Magyarországon élő cserkészek találkozhassanak külhoni társaikkal.

Élménypedagógia

Az „Oszolj!” jelszó után a cserkészek számára vidám programok kezdődtek a Hősök terén: Kézműves foglalkozások, bemutatók, valamint cserkésztörténeti verseny. Feledy Péter, 74 éves öregcserkész nyakába barna nyakkendőt kötött, azt mondta, ez az öregcserkészek színe. Elmesélte: 1948-ban avatták cserkésszé Egerben, majd a rendszerváltozás után tevékenyen részt vett a cserkészet újjászervezésében, amiért kitüntetést is kapott. A cserkészség lényegét úgy foglalja össze: sport, játék, barátság, összetartozás és a magyarság érzése. Buday Barnabás elnök mindehhez hozzáteszi: ha valaki egy cserkészcsapat tagja lesz, az a legjobb dolog, ami történhet vele. Megtudjuk: Magyarországon 253 cserkészcsapat működik, közel 8 ezer cserkésszel, de az egész Kárpát-medencében 15 ezerre tehető a cserkészek száma. Mint fogalmazott, nagyon sok csapatuk kiválóan működik. Legfőbb módszerük az élménypedagógia, vagyis „úgy tanulom meg, ha magam megcsinálom”. A miskolci kiscserkészek között találjuk a 10 éves Gunda Veronikát. Elmeséli, hogy ő már hároméves kora óta kiscserkész, és az apukája a cserkészvezető. Nagyon szereti a cserkészéletet, mert sok táborban és sok találkozón vehet részt, de nem csak Magyarországon, hanem Erdélyben és Szlovákiában is. Szombaton délben a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében cserkészkiállítás nyílt, melyet Buday Barnabás nyitott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában