Helyi közélet

2012.04.02. 16:06

„A szándék nagyon jó”

Sárospatak - A leszokásnál többet ér, ha valaki rá sem szokik a cigarettára

Sárospatak - A leszokásnál többet ér, ha valaki rá sem szokik a cigarettára

Arra voltunk kíváncsiak, egy nemdohányzó és egy dohányzó szerint lesz-e tényleges hatása a dohányzás korlátozásának.

Ne szokjanak rá

– Miután soha nem dohányoztam, engem kifejezetten zavar a cigaretta füstje – mondja Karacs Mónika. – Volt, hogy egy társaságból azért mentem haza, mert már nem bírtam a cigifüstöt tovább elviselni. Ami még ennél is nagyobb baj, hogy a hajamban, a ruháimban ezt a füstöt haza is vittem, így a saját otthonom levegőjét is mérgeztem. A vonaton is hiába volt kiírva, hogy nemdohányzó kupé, a peronon cigizők füstje csak bejött a kupékba. Nagyon remélem, hogy ennek a törvénynek lesz visszatartó hatása, mert bár azzal egyetértek, hogy a dohányzáshoz egy idő után mindenkinek megvan a joga, viszont nekem is megvan a jogom a tiszta levegőhöz. Igazából a szigorítástól nem azt várnám el, hogy sokakat leszoktasson a dohányzásról, hiszen a nikotinfüggőségtől nagyon nehéz megszabadulni. Inkább az lenne a jó, ha ezzel azt lehetne elérni, hogy sokan ne szokjanak rá a dohányzásra, hiszen gyakorló pedagógusként tudom, a kamaszok zömét a társaságnak történő megfelelni vágyás viszi rá az első cigaretta elszívására.

A szándék jó

– Maga a szándék nagyon jó – mondja Bálint Béla, aki saját bevallása szerint már számtalanszor leszokott, de legalább ugyanannyiszor vissza is szokott a dohányzásra. – Akármennyire is erősen dohányoztam korábban, arra ügyeltem, hogy a saját otthonomban soha ne gyújtsak rá. Nagyon remélem, hogy ennek az intézkedésnek meglesz a visszatartó ereje egy bizonyos körben. Az intelligens felnőttek biztos belátják, hogy ez a lépés nem ellenük van, hanem éppen értük és a passzív dohányosokért, akik kénytelenek voltak elviselni mások füstjét. Arra viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy a fiatal korosztály is képes lesz-e ugyanezt belátni és rájönni arra, nem csupán a környezetüknek de maguknak is rengeteget ártanak a dohányzással.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában