Helyi közélet

2012.04.30. 13:57

„A munka szomorú ünnepe...” - Interjú prof. dr. Csepeli György szociológussal

Miskolc - Mára kialakult egy nagylétszámú „társadalom alatti osztály”, amelynek helyzete reménytelen.

Miskolc - Mára kialakult egy nagylétszámú „társadalom alatti osztály”, amelynek helyzete reménytelen.

A rendszerváltás óta még a munka fogalma is megváltozott – vélekedik prof. dr. Csepeli György szociológus, a Miskolci Egyetem tanára. Meglátása szerint a mai munkakeresésben komoly gond, hogy milliók vanak olyna helyzetben, hogy nincsenek olyan kompetenciáik, melyek lehetővé tennék számunka a munka világában való bekapcsolódást.

Ön szerint hogyan változott a magyar társadalom tagjainak munkához való viszonya a

rendszerváltás óta. Mik játszottak közre ebben?

Dr. Csepeli György: A rendszerváltás óta megváltozott a munka fogalma is. Régebben a státus, a munkahely volt a fontos, ma a dolog, a funkció az érdekes, amit el kell végezni. A munka-piac rugalmas és dinamikus lett. Annak van munkája, aki keresi a munkát, s annak nincs, aki csak várja. Újra meg újra kell tanulnunk ahhoz, hogy legyen munkánk, az egyszer megszerzett végzettség nem elég. Az internet lesz egyre inkább a munka-keresés, a munkavégzés legfontosabb színtere. A munka világában az elmúlt húsz évben forradalom ment végbe, melynek alapja a technológiai változás. Az ideiglenesség állandóvá vált.

Mit lehet tenni azokkal a „súlyos” helyzetekkel, amikor valaki eleve olyan családba születik bele, ahol a szülők, nagyszülők, testvérek sem dolgoznak, így nem ebbe a helyzetbe szocializlódik bele.

A magyarországi képzési rendszer tudomást sem vett erről a forradalomról. Következésképpen milliók maradtak munka nélkül, s ami még rémesebb, nincsenek olyan kompetenciáik, melyek lehetővé tennék számunka a munka világában való bekapcsolódást. A nyelvtudás hiánya, az interneten való eligazodásra való képtelenség, a kommunikációs készségek fogyatékosságai, az élethossziglani tanulás szükségének fel nem ismerése és a tudás leértékelődése együtt véve oda vezetett, hogy kialakult egy nagylétszámú „társadalom alatti osztály”, melynek helyzete állami és EU-s beavatkozás nélkül teljesen reménytelen. Az eddig megpróbált módszerek azonban csak üres szavakat és pazarlást eredményeztek. A munka ünnepe ma Magyarországon szomorú. Ahhoz, hogy ez a nagyszerű ünnep visszanyerje régi fényét, új, eddig nem jár uton kell elindulnunk mindannyiunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában