Helyi közélet

2012.04.23. 15:30

Belvárosi tűz-ügyben szakértőkre várva

Miskolc - Még nem tudni, ki a felelős a tavaly szeptemberi gézlobbanásban elhunyt szerelő haláláért.

Miskolc - Még nem tudni, ki a felelős a tavaly szeptemberi gézlobbanásban elhunyt szerelő haláláért.

Korábbi információinkkal ellentétben még mindig nem tudja lezárni a tavaly szeptemberben Miskolc belvárosában történt gázlobbanás ügyében indított nyomozást a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya, tudtuk meg Dobi Tamástól, a főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársától, mert bár elkészült a várt szakértői jelentés, annak megállapításaival szemben néhány érintett panasszal élt.

Munkavégzés közben

Mint emlékezetes, múlt év szeptember 15-én délelőtt háromnegyed tízkor belobbant a kiömlő gáz, és négy-öt méteres lángcsóva csapott ki egy belvárosi söröző előtti munkagödörből, amelyben ketten tartózkodtak. A két szerelő – egy 51 éves szendrői és egy 55 éves szikszói férfi – éppen előre ütemezett rekonstrukciós munkákat végzett egy harminc centiméter átmérőjű gázvezetéken, amikor a műanyag cső megsérült és a tragédia bekövetkezett. A tűzben az egyik szerelő testfelülete öten, a másik 75 százalékig megégett – ő végül a kórházban a gondos ápolás ellenére életét vesztette.

A lángok tovaterjedését a tűzoltóknak és a szolgáltató szakembereinek több órás összehangolt munkával sikerült megakadályozniuk. A tüzet 13 óra negyvenre oltották el, addig a főutca forgalmát a rendőrök elterelték, a környéket négyszáz méteres sugarú körben lezárták, belvárosi otthonait, munkahelyeit 700 ember volt kénytelen elhagyni.

Ki a felelős?

A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya az ügyben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt rendelt el nyomozást, melynek tisztáznia kell, hogy a munkavégzés során történt-e foglalkozási szabályszegés, illetve hogy az okozati összefüggésben áll-e a két szerelő sérülésével. A szakértők bevonásával zajló vizsgálatnak mindemellett választ kell adnia arra a kérdésre is, hogy az ügyben megvalósult e a közveszélyokozás bűncselekménye.

Mint azt Száraz Gábor, a Tigáz külső kommunikációjáért felelős szakember elmondta, a vizsgálatot a bányakapitányság és a gázszolgáltató szakemberei végzik, de információi szerint még ennek nincs eredménye. Dobi Tamástól, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársától korábban úgy értesültünk, a szakértői vélemény elkészülte után lezárulhat a nyomozás, hétfőn viszont a helyettes szóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy bár a szakértői jelentés megszületett, annak tartalmával néhány érintett nem értett egyet, így megpanaszolta azt, emiatt a rendőrségnek egy kiegészítő szakértői véleményt is be kell szereznie – vagyis annak elkészültéig még biztosan nem tudja megnevezni a történtekért felelős személyeket a nyomozóhatóság. É

M-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában