Helyi közélet

2012.04.22. 10:38

Arcok a megyéből: Holtfáradt kismamákon segít

Miskolc - Julikában nagyon régen megfogalmazódott a vágy, hogy önkéntesként dolgozzon.

Miskolc - Julikában nagyon régen megfogalmazódott a vágy, hogy önkéntesként dolgozzon.Aki kisgyereket nevel, annak nem ismeretlen a kép: a lakásban egyre nagyobb a káosz, halomban áll a vasalnivaló, az ebéd még nincs kész, a gyerekek pedig ordítanak. Melyik anya ne vágyna ilyenkor egy kis segítségre? – Régen, a nagycsaládokban megoszlott a teher, de mára magukra maradtak az anyák – magyarázza Oláhné Lajtos Julianna, hogy mi is hívta életre az Otthon Segítünk Alapítványt. A szervezethez tartozó önkéntesek segítenek a kimerült, vagy bármilyen problémával küzdő anyáknak. Julika most azon dolgozik, hogy a miskolci alapítványt létrehozza. Az országban már tíz éve működnek az otthonsegítők, nálunk is dolgozik már öt önkéntes: az első fecskék nemrég végeztek a szervezett tanfolyamon.

– Az önkéntesnek jelentkezőknél alapfeltétel, hogy gyereke vagy unokája legyen – mondja. – Van köztük fiatalasszony és nagymama. Mind hasonló okból jelentkeznek, segíteni szeretnének. Vagy azért, mert ráérnek és szívesen átadnák a tudásukat, vagy mert tudják, milyen az, egyedül maradni a problémákkal, és milyen rossz, ha nincs kitől segítséget kérni.

Mindig jelen...

S hogy mit csinálnak az önkéntesek? Egyet nem, mondja Julika, bébiszitterkedést nem vállalhatnak, azaz mindig jelen kell lenni az anyának is. De mosogathatnak, vasalhatnak, főzhetnek, segíthetnek sétálni vinni a gyereket, elmehetnek a nagyobbért az óvodába, vagy ha arra van igény, csak beszélgetnek a fáradt mamával. – Legtöbbször egyetlen „családja” van az önkéntesnek, akinek hetente egy-két alkalommal segít – meséli Julika. Alapelv, hogy ne szóljon bele az életükbe, nem szabad minősíteni a látottakat. Julikában nagyon régen megfogalmazódott a vágy, hogy önkéntesként dolgozzon. Három gyermeket neveltek föl a férjével, köztük örökbefogadottat is. Most, hogy kirepültek, hiányérzete volt, érezte, tudna még mit csinálni. Több mindent megpróbált, lelkisegély szolgálatban vállalt munkát például, de érezte, valami olyat szeretne, ami örömet szerez számára is. Egy honlapon talált rá az otthonsegítőkre, érezte, ez az, amit szívesen csinálna. Kiderült, még nem létezik ilyen szervezet Miskolcon, így elvállalta a szervezését, az önkéntesek oktatását, összefogását. Mindezt pénz nélkül és munka mellett: főállásban a Miskolci Egyetem Szerszámgépek Tanszékén oktat. – Nagyon jó az önkéntesek közösségébe tartozni. Végre hasonló emberekkel ismerkedhettem meg, akik hasonlóképp gondolkodnak, akiknek nem a pénz a fontos, hanem hogy adhassanak. És közben kapnak is, sok-sok szeretetet.

ÉM-HM

Az Otthon Segítünk Alapítvány honlapja: www.otthonsegítunk.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában