Helyi közélet

2012.04.13. 16:44

A gyerek bulizik, a szülő alszik

Miskolc - A diákönkormányzat éberségre inti a szülőket: jobban figyeljenek, hol jár a gyerekük éjszaka! A döbbenet és az elkeseredés késztette cselekvésre Miskolcon a városi diákönkormányzat tagjait.

Miskolc - A diákönkormányzat éberségre inti a szülőket: jobban figyeljenek, hol jár a gyerekük éjszaka! A döbbenet és az elkeseredés késztette cselekvésre Miskolcon a városi diákönkormányzat tagjait.

 Egy-egy hétvégén, szórakozóhelyeken járva ugyanis azt tapasztalták, hogy a diákok rengeteg veszélynek vannak kitéve. És nem csak a középiskolások, hanem már a 11-12 évesek is. Italoznak, cigarettáznak, vannak, akik drogoznak, de az is előfordult, nem is egyszer, hogy fiatal lányok nemi erőszak áldozataivá váltak. Tóth Ákos, a diákjogi és érdekvédelmi bizottság elnöke meséli mindezt lapunknak, aki megtoldja még azzal: gyakran fordul elő az is, hogy egy-egy fiatal tökrészegen támolyog haza, szülei pedig mit sem tudtak erről, mert békésen alszanak. De az is megdöbbentő, tette hozzá, hogy a 40 év körüli férfiak azért járnak a diszkókba, mert tudják, a fiatal lányok könnyű prédának számítanak.

Visszahívták őket

A bizottság tagjai ezért elhatározták, hogy szülőiértekezlet-sorozatot indítanak szeptembertől annak érdekében, hogy a diákok szülei képet kapjanak arról, milyen élet folyik éjszaka a városban a kocsmákban és a diszkókban. A sorozat már befejeződött, a bizottság tagjai 10 iskolában jártak, és 2 ezer szülőt világosítottak föl. Némelyik intézményben olyan sikeres volt a tevékenységük, hogy visszahívták őket újabb szülői értekezletet tartani.

A szülők hallhattak arról, hogy milyen trükkökkel verik át őket a gyerekek, tanácsként pedig azt kapták, hogy lehetőleg keljenek fel, amikor gyerekük megérkezik a szórakozásból, és ellenőrizzék az állapotát. Gyakran előfordul ugyanis, hogy túl sok alkoholt isznak vagy drogoznak a fiatalok, esetleg verekedés közben megsérülnek.

Ahol nincs alkohol

A diákönkormányzat tagjai szerint a középiskolás korosztály nem talál a városban olyan szórakozóhelyet, ahol nincs kitéve különböző veszélyeknek. Meglátásuk szerint kellene egy olyan diszkó, ahol alkoholt nem árusítanak, viszont lennének a fiatalok által kedvelt, alkoholmentes koktélok. A bizottság tagjai egyébként nem értik, hogy miért nem ellenőrzi senki az éjszakai szórakozóhelyeket. Az avasi közbiztonsági pont térfigyelő kamerái például sok mindent látnak, mégis ritkán történik valamilyen intézkedés, tette hozzá Ákos.

ÉM-HE

Ritkán tudnak ellenőrizni

A Miskolci Családsegítő Szolgálat szakemberei is hasonlóan szomorú tapasztalatra jutottak a fiatalkorúak szórakozási szokásaival kapcsolatban, mondta lapunknak Földesi Judit, a szolgálat igazgatója. Több éve működik ugyan az úgynevezett ifjúsági őrjáratuk, a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel összefogva, de kapacitás hiányában havonta csak 1-2 éjszaka tudnak a városban ellenőrzést tartani. Az igazgató jelezte: gondolkoznak azon, hogyan lehetne hétvégéken rendszeressé tenni az őrjáratot, akár az iskolák pedagógusainak a bevonásával is. A családsegítő szakemberei egyébként rendszeresen járnak a diákokhoz osztályfőnöki órákra vagy csoportfoglalkozásokra, ahol felhívják a figyelmüket az éjszakai szórakozás veszélyeire, tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában