Helyi közélet

2012.03.07. 12:27

Vigyázat, trükkös tolvajok Ózdon!

Ózd - A rendőrségi tapasztalatok szerint az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén, főleg Ózd városában már nem csak a kertes házas városrészekben, hanem a panellakások és más társasházak környékén is csalók tűntek fel.

Ózd - A rendőrségi tapasztalatok szerint az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén, főleg Ózd városában már nem csak a kertes házas városrészekben, hanem a panellakások és más társasházak környékén is csalók tűntek fel.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elkövetők módszereire jellemző, hogy valamely szerelési, javítási, karbantartási munkálatot ajánlanak a megkárosított személyeknek, majd egy megrendelőlap kitöltésével és egyidejű átadásával a munka elvégzésére előleget vesznek fel. Azonban a meghatározott határidőig sem a megrendelt árut nem szállítják, sem pedig a munkát nem végzik el. Amikor a károsultak a megadott elérhetőségek valamelyikén próbálják a „vállalkozókat” megkeresni, őket elérni nem lehet. A közelmúltban többek között radiátor illetve, nyílászáró cserére vettek fel megrendeléseket és több tízezer forintos előlegeket a csalók.

Az Ózdi Rendőrkapitányság nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy minden általuk ismeretlen személyt fogadjanak kellő óvatossággal, kezeljék őket fenntartással és győződjenek meg arról, hogy a munka elvégzésére tényleg jogosultak-e (pl.: vállalkozói, egyéb igazolványok, cégek esetében pedig az interneten is elérhető nyílt céginformációs rendszer tartalmazhat adatokat). Ne kössenek azonnal feltétlenül szerződést, kedvező ajánlat esetén is kérjenek gondolkozási időt, amíg egy hozzátartozóval közösen vehetik számba, valóban szükségük van-e egyáltalán a munka elvégzésére. Mindenképpen érdemes tehát a szerződés megkötését megelőzően leellenőrizni a vállalkozást, illetve, ha lehetséges referenciát beszerezni róluk.

A szerződés megkötését követően pedig az előleg átadásáról az átvételre jogosult adataival kitöltött, általa aláírt okiratot kérjenek kiállítani (különböző „fecniket”, számítógépes úton előállított iratokat ne fogadjanak el).

Figyelem! Ha mégis megtörtént a bűncselekmény, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa, vagy törölje el, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban! Ha idegen autó tűnik fel a környéken, írja fel a rendszámát, jegyezze meg lényeges tulajdonságait például a színét, típusát.

További jó tanácsok:

  • A magukat hivatalos személynek kiadó emberektől kérjék el az igazolványukat, esetleg telefonon hívják fel az őket kiküldő szervezetet, intézményt személyazonosítás céljából!
  • Lehetőség szerint kerítésen át (bezárt kapuk, s kulccsal zárt lakás ajtók mellett) kérdezzék meg az Önökhöz becsengetőket jövetelük céljáról, és mielőtt beengednék őket bizonyosodjanak meg állításuk valódiságáról!
  • Bármilyen gyanús körülmény esetén azonnal értesítsék a rendőrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon!
  • Amennyiben a média hírcsatornáin keresztül értesülnek az úgynevezett trükkös tolvajok tevékenységéről, értesítsék és figyelmeztessék szomszédjaikat, ismerőseiket!
  • - Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában