Helyi közélet

2012.03.08. 08:11

Van, ahol nem „úszik” el az uszoda

Ózd, Szikszó, Gönc, Tiszaújváros - Április elsejétől bezár a kazincbarcikai uszoda, mivel nincs pénz a működtetésre.

Ózd, Szikszó, Gönc, Tiszaújváros - Április elsejétől bezár a kazincbarcikai uszoda, mivel nincs pénz a működtetésre.Február végi ülésén úgy határozott a kazincbarcikai képviselő-testület, hogy április elsejével bezárja a Városi Fedett Uszodát. Az ok: nincs elég pénz az uszoda működtetésére. Ennek kapcsán érdeklődtünk néhány megyei településen, ahol uszodát üzemeltetnek, hogy ők bírják-e anyagilag.

„Meg sem fordult a fejünkben, hogy a barcikaihoz hasonló intézkedést hozzunk” – mondta el érdeklődésünkre Obbágy Csaba, az ózdi Oktatási, Kulturális és Sportbizottság elnöke. – Néhány esztendővel ezelőtt épült föl az új tanuszoda, azóta pedig az utánpótlás úszók eredményei folyamatosan javulnak. Rengeteg fiatal veszi igénybe a létesítményt, de az idősebbek közül is sokan járnak le esténként. Az önkormányzat hozzávetőleg 85 millió forinttal segíti az uszoda működését, ami érzésem szerint egy Ózd méretű városban mindenképpen szükséges – hangsúlyozta.

A szikszói uszodát a száz százalékban önkormányzati kézben lévő Ezüst Gázló Sport és Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. üzemelteti. „Igyekszünk mindezt vállalkozás szemléletűen tenni, és ennek megfelelően az elmúlt hónapokban több változást is eszközöltünk - mondta Kun Attila, ügyvezető igazgató. - Megnöveltük a nyitvatartási időnket, lejjebb vittük az árainkat, többféle bérletakciót is szerveztünk és nem utolsó sorban fejlesztettük a szolgáltatásainkat. Igyekszünk minél több vendéget „behozni”, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerült, mert nőttek a bevételeink. De természetesen nem állunk le a fejlesztésekkel, a terveink szerint szoláriumokkal, masszázzsal és sószobával is bővülni fog a kínálatunk.”

Teljesíthetetlen teher

Nem ennyire jó a helyzet Göncön, ahol úgynevezett PPP-s konstrukcióban, azaz vállalkozó bevonásával épült meg az uszoda. A szerződés pathelyzetet teremt, hiszen az önkormányzat 15 évre vállalta a sportlétesítmény üzemeltetését, még 11 év hátra van, de a fenntartás már havi szinten gondot okoz Göncnek. Olyannyira, hogy emiatt adósságrendezési eljárás is volt már a településen. Mindezt Sivák János polgármester mondta el lapunknak. Azt is: „Az uszoda üzemeltetése szinte teljesíthetetlen teher számunkra. Fél éve tárgyalunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a vállalkozóval, azt szeretnénk elérni, hogy a havonta 5 millió forintos költségeket átütemezhessük. Bezárni nem tudjuk, köt minket a szerződés. De ha nem kötne, akkor is nehéz szívvel szüntetnénk meg az uszodát, a helyiek nem örülnének neki. Kevés a látványosság erre felé, legalább ez legyen. Most abban bízunk, sikerül a szerződést módosítani, és elérnünk, hogy néhány évig kevesebbet kelljen fizetnünk.”

„Az kazincbarcikai uszodával nem lehet összehasonlítani a tiszaújvárosit, mert az utóbbi egy sportcentrum részeként működik” – kezdte Gál Csaba, a Tiszaújvárosi Sportpark Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta: a sportcentrum éves működése 190-200 millió forint, ebből 85 millió az önkormányzati támogatás, a többi a kft. saját bevétele. Az uszoda üzemeltetése 20-21 millió forintba kerül évente. Hangsúlyozta: ilyen jellegű sportlétesítményeket nem lehet nyereségesen működtetni, mert ki kell szolgálniuk az iskolákat, klubokat, sportegyesületeket, stb. De törekedni kell a saját bevételre, amit Tiszaújvárosban például edzőtáborokból, nemzetközi versenyekből sikerül – tudtuk meg.

ÉM-PA, NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában