Helyi közélet

2012.03.20. 19:23

Ünnepelnek a francia nyelv szerelmesei

Miskolc - Április 5-éig tart Miskolcon a Frankofónia ünnepe, színes programok várják az érdeklődőket.

Miskolc - Április 5-éig tart Miskolcon a Frankofónia ünnepe, színes programok várják az érdeklődőket.

A francia nyelvet beszélők, tanulók vagy csak szeretők ünnepelnek az elkövetkező hetekben. Miskolcon 13. alkalommal rendezik meg a Frankofónia ünnepét. A francia nyelvhez és kultúrához kapcsolódó programsorozat hivatalos megnyitóját kedden tartották a Csodamalom Bábszínházban a miskolci Alliance Française és a Zrínyi Ilona Gimnázium Kiss Ernő Francia Központjának szervezésében. A megnyitón részt vett Gaid Evenou francia nyelvi együttműködési attasé, aki köszöntő beszédében azt hangsúlyozta: számára rendkívüli öröm, hogy együtt láthatja mindazokat a pedagógusokat, tanárokat, akik tanulják, tanítják a francia nyelvet, vagy valamilyen francia nyelvű művészeti programnak a részesei. Mint fogalmazott, idegen nyelveket tanulni mindig nagy lehetőség, és a mai fiatalok számára már nélkülözhetetlen, hisz a nyelvtudás nyitást jelent a világra. Hozzátette: a francia nyelvet 5 kontinensen 350 millió ember beszéli, a magyar vidéki városok közül pedig Miskolcon nyílt meg az első Alliance Française 1987-ben, azaz 25 éve.

Emlékérmet kaptak

Kiss Gábor, Miskolc oktatásért is felelős alpolgármestere nyitó beszédében szintén az idegen nyelv tanulásának fontosságára hívta föl a figyelmet. Mint mondta, ma már sok magyar fiatal képzeli el egyetemi éveit külföldön, és a külföldi befektetők hazai cégeinél szinte elképzelhetetlen a munkavállalás nyelvtudás nélkül.

Az ünnepség keretében adták át a Zrínyi Ilona Gimnázium által alapított Kiss Ernő Emlékérmet, melyet az idén a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium két franciatanára vehetett át: Majorné Farkas Ilona és Zolnainé Rem Ilona.

A nyitó ünnepségen a francia nyelvet oktató középiskolák diákjai adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában